Apple en Samsung leggen iPhone-ruzie eindelijk bij
Foto: AFP

Samsung en Apple hebben na zeven jaar de rechtszaak geschikt waarin de Amerikaanse techreus zijn rivaal Samsung ervan beschuldigde de iPhone te kopiëren.

Met de schikking komt een einde aan een zeven jaar durend juridisch gevecht. Apple beschuldigde Samsung ervan met de eerste Galaxy S de iPhone 3GS te kopiëren op het gebied van design van de behuizing en uiterlijk van de software. Maar nu hebben Samsung en Apple in een gezamenlijk document aan de rechtbank laten weten dat ze eruit zijn gekomen en dat daardoor de rechtszaak niet verder hoeft te gaan.

Meerdere uitspraken in voordeel Apple

In het aanslepende juridische gevecht waren er meerdere uitspraken, waarvan het merendeel in het voordeel van Apple uitviel. In een recente nieuwe rechtszaak over de schadevergoeding die Samsung aan het Amerikaanse bedrijf moet betalen, werd de schadevergoeding door een jury op 539 miljoen dollar bepaald.

De ruzie was wel al in intensiteit aan het afnemen. Samsung en Apple hadden tot enkele jaren geleden in tientallen landen rechtszaken tegen elkaar lopen, maar stopten daarmee in 2014. Alleen de originele zaak in de VS bleef doorlopen.

Nieuwe strijd

Wat beide techreuzen nu precies afgesproken hebben, is niet bekend. Beide bedrijven maakten alleen bekend dat ze de eigen juridische kosten zullen betalen. Maar of daarnaast een van beide partijen nog aan de ander betaalt, is onbekend.

Inmiddels is Apple verwikkeld in een nieuwe strijd, namelijk met chipmaker Qualcomm. Samsung is altijd leverancier gebleven van iPhone-onderdelen, waaronder meest recentelijk het oledscherm in de iPhone X.