Duitsland wil schip op Noordpool laten invriezen
Foto: Mario Hoppmann

Duitsland start in de herfst van volgend jaar een ambitieus onderzoeksproject om het onderzoeksschip Polarstern te laten invriezen in het ijs van de noordelijke pool en zo een heel jaar mee te drijven met het ijs. Net zoals in de negentiende eeuw.

De exacte route die het schip zal volgen, is onduidelijk. Maar wetenschappers hopen dat de data die het in de barre poolwinter zal verzamelen hen nieuwe inzichten inzake klimaatsverandering zal opleveren.

‘De ontwikkeling van het klimaat in onze breedtegraden is sterk afhankelijk van welk weer er is aan de Noordpool’, zei projectcoördinator Markus Rex van het Alfred Wegener Institut woensdag in Potsdam. Aan de noordelijke pool stijgen de temperaturen sneller dan overal elders ter wereld.

De Mosaic-missie zal meer dan 120 miljoen euro kosten en moet in de herfst van volgend jaar starten. Aan boord van de 120 meter lange ijsbreker reizen tientallen wetenschappers mee, om onderweg meetstations op te zetten, meetballons op te laten, ijs- en waterstalen te nemen, onderkoelde waterdruppels in poolwolken te meten enzovoort.

Het project is geïnspireerd op een missie van meer dan 125 jaar geleden. De Noorse poolonderzoeker Fridtjof Nansen had zich in 1893 laten invriezen in zijn schip Fram, in de hoop dat hij zo tot bij de Noordpool kon drijven. Dat is hem niet gelukt, hij was tot 1896 op drift. Sindsdien is geen enkele soortgelijke expeditie meer opgezet.