Zes artiesten die Couleur Café kleuren
Ibeyi, op Rock Werchter 2015. Foto: Koen Bauters

Met Damso programmeert Couleur Café komend weekend een spraakmakende naam, maar verder op de affiche prijken nog enkele interessante artiesten, van een Franse DJ met een infantiele naam tot Frans-Cubaanse tweelingzusjes.

Mahalia - vrijdag 29 juni, 19 uur - Blue Stage

Authenticiteit met hoofdletter A bij deze Mahalia - songtitels als I wish I missed my ex en Proud of me liegen er niet om. Op dat laatste nummer schetst ze haar prille maar goed gevulde levensverhaal. Waar zo veel van haar generatiegenoten mikken op snel succes, tokkelde zij al op haar achtste aan de weg. Ondertussen moest haar akoestische gitaar plaatsmaken voor zwoele beats, maar haar stem blijft gelukkig wel overeind. ‘If you don’t go viral / You should quit it / I am the revival of the unfinished / You’re my witness’. Gewillige ooggetuigen verzamelen zich best op tijd aan de Blue Stage.

Ibeyi - vrijdag 29 juni, 21 uur- Green stage

Lisa-Kaindé en Naomi Diaz doken vorig jaar plots op in Beyoncé’s kortfilm voor haar album Lemonade. Zelf maakten de Frans-Cubaanse tweelingzusjes fascinerende clips voor ‘Deathless’ (featuring Kamasi Washington!) en andere bloedmooie, muzikaal volstrekt ondefinieerbare nummers. Het bindmiddel zou wel eens voodoo kunnen zijn. De ritmes, de instrumentatie, de spiritualiteit, de verbondenheid met hun voorouders in Nigeria en Cuba. Het is een betoverende wereld waarin alles mogelijk lijkt.

Panda Dub - vrijdag 29 juni, 00.30 uur- Green stage

Infantiele naam voor een Franse DJ die zijn klassiek gehakte reggaedubs vernuftig opfokt tot een nieuwe soort trance, versierd met allerhande global beats en samples. Een massa volgers op de sociale media stond twee jaar geleden al garant voor een volkstoeloop op het Brusselse dubfestival Reggaebus. Panda Dub overstijgt intussen het traditioneel gesloten reggaecircuit en neemt al eens een muzikant mee op het podium. Ideale chill out set om de eerste dag af te sluiten.

Chronixx - zaterdag 30 juni, 20 uur - Red stage

De populairste reggaezanger van deze tijd wist met zijn debuutalbum (2017) niet alle fans te overtuigen. Maar Chronixx boort met zijn zoete, r’n’b-getinte tunes wel een heel nieuw publiek aan, en er zit nog genoeg roots in de ritmes en de teksten om het heilige rastavuur brandend te houden. Live is Chronixx sinds zijn eerste ingetogen passage in België een vijftal jaar geleden helemaal open gebloeid, gebackt door zijn eigen Jamaicaanse Zinc Fence Band. Dat is op zich al een reden om te gaan kijken in een tijd waarin veel reggaesterren zich om budgettaire redenen laten begeleiden door Europese muzikanten.

Akua Naru - Zaterdag 30 juni, 20.45 uur - Green Stage

Of er nog ophitsende soulsterren in de buurt waren nadat D’Angelo zijn optreden annuleerde omwille van gezondheidsredenen? Zeker: de naar Keulen uitgeweken Amerikaanse Akua Naru past als gegoten op deze oestrogeenrijke affiche. Meer zelfs: de kans is groot dat de aanwezigheid van deze black magic woman de temperatuur nog verder aanwakkert met een betoog voor vrouwenrechten en het belang van voorspel. Spits de oren.

Fatoumata Diawara - zondag 1 juli, 16.45 uur - Green Stage

Is het haar carrière als actrice en regisseur die voor dat filmische kantje zorgt? Er verschijnen namelijk spontaan beelden uit alle hoeken van de wereld op je netvlies wanneer de Malinese Fatoumata haar snaren aanslaat. Zelfs wie doorgaans gillend wegloopt van alles wat naar wereldmuziek ruikt, raakt betoverd. Ze vindt het belangrijk om tradities met de rest van de wereld te delen en te verbinden, iets waar de Britse broers van Disclosure ook oor voor hebben - ze sampleden haar op nieuwste single Ultimatum.