Vandalen vernielen regenboog-zebrapad in Parijs
Het vernielde zebrapad werd opnieuw in ere hersteld Foto: BELGAIMAGE

Parijs maakt zich dit weekend op voor een gaypride, maar daar is niet iedereen mee opgezet. Een regenboog-zebrapad in de stad werd dinsdagnacht overschilderd met een homofobe boodschap.

Verschillende Franse steden werden de voorbije weken opgeschrikt door homofobe vernielingen. In het centrum van Nantes werd bijvoorbeeld een trap in regenboogkleuren deels overschilderd, en in Metz werd een openluchttentoonstelling van Olivier Ciappa met foto’s van onder andere homokoppels besmeurd met homofobe tags.

Ook Parijs blijft niet gespaard van zulks vandalisme. Een zebrapad in regenboogkleuren op een kruispunt in de Marais, onthuld naar aanleiding van de ‘la marche des fiertés’ die zaterdag plaatsvindt in de lichtstad, werd dinsdagnacht overschilderd met witte verf. Daarnaast schreven de vandalen de niet mis te verstande boodschap ‘LGBT hors de France’, LGBT hoort niet thuis in Frankrijk.

Burgemeester Anne Hidalgo heeft al aangekondigd dat de actie niet onbestraft zal blijven. De tag werd meteen verwijderd en ook het zebrapad werd zo snel mogelijk opnieuw uitgevoerd in regenboogkleuren. ‘We zullen er zelfs enkele nieuwe exemplaren aan toevoegen’, aldus Hidalgo, die aanstipt dat zulke acties aantonen dat evenement als de gaypride nog steeds erg nodig zijn.