Ophef om ‘God is echt dom’ uitspraak Duterte
Foto: AP

De Filippijnse president Rodrigo Duterte heeft God ‘dom’ genoemd. Dat valt slecht bij zijn gelovige onderdanen.

Van de meer dan honderd miljoen inwoners van de Filippijnen is meer dan 90 procent christen. Daarvan is het overgrote deel (zo’n 83 miljoen Filippijnen) katholiek. Maar dat hield ’s lands president niet tegen om in een speech voor overheidsfunctionarissen grote vraagtekens te plaatsen bij God en het creationisme.

Aftrappen deed Duterte met de stelling dat mensen als zondaars geboren worden, af te doen als een ‘erg domme propositie’. Ook over de Almachtige had Duterte weinig goeds te zeggen. ‘Wie is die domme God?’, vroeg hij zich af. ‘Hij is echt wel dom. Eerst creëer je iets perfects, en dan bedenk je iets waarmee je het allemaal dreigt te vernielen.’

Kritiek

Duterte’s populariteit zou wel eens kunnen kelderen door zijn uitspraken, met een overgrote meerderheid aan christelijke inwoners, die zich ditmaal wel degelijk kritisch uitlaten over hun president. Nochtans zijn de Filippijnen Duterte in het verleden blijven steunen, ondanks forse uithalen jegens onder meer vrouwen en holebi’s. Hij haalde zelfs ook al een paar keer uit naar de Kerk. Zo vervloekte Duterte in 2015 paus Franciscus omdat diens komst tot massale verkeersopstoppingen had geleid.

Maandag bleef Duterte achter zijn uitspraken staan. In een geschreven reactie verklaarde hij gefrustreerd te zijn door de kritiek van religieuzen op zijn beleid, meer bepaald een Australische missionaris die Duterte wil laten uitwijzen. Volgens Harry Roque, woordvoerder van Duterte, drukte de president zijn kwaadheid uit omdat hij in zijn jeugd door een priester misbruikt werd.