Een auto is dinsdagochtend met hoge snelheid ingereden op het hoofdkantoor van De Telegraaf in Amsterdam. Dat Nederlandse krant noemt het een aanslag. De politie vermoedt ook opzet. 'Een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie', reageert premier Rutte.

Een minibusje reed rond 4 uur vanochtend door de glazen gevel van het gebouw aan de Basisweg in Amsterdam en vloog daarna in brand. Volgens De Telegraaf, deel van Mediahuis waartoe ook De Standaard behoort, vielen er geen gewonden en had de brandweer de felle brand ‘redelijk snel’ onder controle.

De hoofdredactie van De Telegraaf noemt de gebeurtenis schokkend. ‘Alles wijst op een aanslag. Wij laten ons niet intimideren’, aldus hoofdredacteur Paul Jansen. Volgens hem zijn er in het verleden al bedreigingen aan het adres van de krant geweest. Plaatsvervangend hoofdredacteur Wim Hoogland wijst op de betonnen bloembakken voor de gevel. 'Alleen als je echt wilt, kom je bij die pui'.

De Nederlandse premier Rutte heeft ondertussen met de hoofdredacteur gesproken en wenst iedereen sterkte. Op Twitter schrijft hij dat er nog veel onduidelijkheid is over de gerichte actie. 'Maar we zijn alert en waakzaam. De politie doet er alles aaan om de dader(s) op te pakken.'

Kwaad opzet

Een woordvoerder van de politie bevestigt het nieuws aan het persagentschap ANP. 'We vermoeden opzet', luidt het. De bestuurder van de auto is niet meer ter plaatse. Er is niemand aangehouden.

Afgelopen donderdag werd ook al met een raketwerper geschoten op een pand in Amsterdam waar onder meer Pijper Media, de uitgever van tijdschriften als Nieuwe Revu, Panorama, Playboy en Grazia, is gevestigd. De politie kon voor die feiten vrijdag een verdachte oppakken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig