Boot met 230 migranten welkom in Malta
Foto: REUTERS
Er is een ‘Europese oplossing’ gevonden voor het Duitse schip Lifeline. Dat heeft 234 migranten aan boord, en was al dagen aan het wachten om ergens aan land te mogen.

Het reddingsschop Lifeline van de Duitse ngo Mission Lifeline zal in Malta kunnen aanmeren. Dat heeft de Italiaanse premier Guiseppe Conte gemeld, na een telefoongesprek met de Maltese premier Joseph Muscat. Conte beloofde dat het een deel van de migranten aan boord zal binnenlanten, en hij hoopt ‘dat andere Europese landen hetzelfde zullen doen, zoals dat al deels werd aangekondigd’, aldus Conte.

De premier laat nog weten dat Lifeline onderworpen zal worden aan een onderzoek om zeker te zijn van de nationaliteit van het schip en om uit te maken of de bemanning zich aan de regels van het internationaal recht heeft gehouden. Het schip behoort toe aan de Duitse ngo maar vaart onder de Nederlandse vlag.

Eerder op de dag verklaarde de woordvoerder van de Franse regering Benjamin Griveaux ook al dat Malta bereid zou zijn om het schip te laten aanmeren. ‘Frankrijk is bereid om een team ter plaatse te sturen om de asielaanvragen op een individuele manier te behandelen’, aldus Griveaux nog. Eerder deed Frankrijk dat al voor het schip Aquarius, dat na veel omwegen tien dagen geleden uiteindelijk in de Spaanse havenstad Valencia kon aanmeren.

'Moeten op Twitter lezen wat er met ons gebeurt'

De Maltese regering liet weten dat vier lidstaten van de Europese Unie ermee hebben ingestemd via quota opvarenden van het schip op te nemen. Naast Malta en Italië zelf zijn het Frankrijk en Portugal, aldus een bron bij de Maltese regering. Duitsland, Spanje en Nederland overwegen mee te doen.

Woordvoerder en medestichter Axel Steier van hulporganisatie Mission Lifeline zegt nog geen bevestiging te hebben gekregen dat zijn Lifeline een Maltese haven mag binnenlopen. 'Al dagen moeten wij op Twitter lezen wat er met ons gebeurt', zei hij ook.

Deens schip

Een Deens containerschip met 113 geredde migranten aan boord mag na dagenlang wachten wel in Italië aanleggen. De burgemeester van de Siciliaanse stad Pozzalla verklaarde aan het Italiaanse nieuwsagentschap ANSA maandagavond dat minister Salvini het schip Alexander Maersk de haven laat binnenvaren. Het schip van rederij Maersk pikte vrijdagnacht 113 migranten op in de Middellandse Zee. De voorbije dagen wachtte het vruchteloos op toelating om te mogen aanleggen.

Eerder deze maand had Spanje al het reddingsschip Aquarius, met meer dan zeshonderd migranten aan boord, toegelaten. Ook dat schip was eerder geweigerd door Malta en Italië. Maar toen al werd duidelijk dat het niet de algemene regel zou worden om migranten per boot tot het land toe te laten. Aquarius werd wel opnieuw de toegang tot Malta ontzegd.

Tijdens een nieuwe reddingsactie was voorzien dat het schip een technische stop zou maken in de Maltese hoofdstad Valletta, maar dat werd 'zonder enige uitleg' geweigerd, aldus de ngo SOS Méditerranée. Het schip is nu onderweg naar Marseille. 'Dit heen-en-weergevaar is verre van ideaal en houdt ons voor een lange periode weg van de opsporings- en reddingszone', aldus de ngo op Twitter.