Proximus mikt op de millennial
Millennials hebben een eigen smartphone-abonnement nodig, denkt Proximus. Foto: BELGA

Proximus lanceert met ‘Epic’ abonnementen met onbeperkte muziekstreaming of social media-gebruik.

Proximus probeert aansluiting te vinden bij de millennials, en lanceert onder de naam ‘Epic’ twee abonnementsformules die onbeperkte muziekstreaming of social mediagebruik bieden. Epic Stories is een formule met onbeperkt gebruik van Facebook, Facebook Messenger, Instagram, Pinterest, Snapchat, Twitter en Whatsapp en kost 19,99 euro per maand. Bij Epic Beats zijn Apple Music, Deezer, Google Play Music, Soundcloud en Spotify onbeperkt voor 24,99 euro per maand. Beide formules bieden daarnaast 3 gigabyte voor ander dataverbruik, 60 minuten belkrediet en onbeperkt sms’en.

Millennials zijn grofweg geboren tussen 1980 en 2000, en volgens Proximus hebben zij nood aan een compleet eigen abonnementsformule. Ze zijn namelijk permanent geconnecteerd - meer dan 90 procent van de 18- tot 35-jarigen heeft een smartphone. Vier op de vijf gebruiken dagelijks sociale media op die smartphone. 66 procent bekijkt er geregeld video’s op, en meer dan de helft streamt muziek.

De abonnementsformules werden uitgewerkt door een ploeg medewerkers die allen jonger dan 35 zijn. ‘We hebben in co-creatie met millennials hun steeds evoluerende behoeften in kaart gebracht om er beter op in te kunnen spelen’, zegt ceo Dominique Leroy in een mededeling.

Netneutraliteit

Op het eerste gezicht lijken de Epic-formules echter te botsen met de regels rond netneutraliteit: die stellen dat alle dataverkeer evenwaardig moet worden behandeld. Maar is dat wel het geval, wanneer diensten als Spotify of Whatsapp ongelimiteerd zijn, terwijl het andere dataverbruik tot 3 gigabyte per maand is beperkt?

Telecomwaakhond BIPT ziet geen problemen. ‘Volgens onze eerste gegevens respecteert het aanbod de regel dat het onbeperkte gebruik moet stoppen wanneer de 3 GB opgebruikt is’, stelt woordvoerder Jimmy Smedts. ‘Zo niet, zou er een discriminatie zijn, die verboden wordt door de regelgeving. Daarnaast bevat de regelgeving rond netneutraliteit geen zwart-wit verbod op het aanbieden van onbeperkte data.’

Met andere woorden: bepaalde diensten onbeperkt aanbieden is niet verboden, maar eenmaal het maandelijkse verbruik van alle andere data is opgebruikt, moeten ook Spotify & co. geblokkeerd worden. Anders zou het wel degelijk om een schending van de principes van de netneutraliteit gaan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig