Nigeria stelt avondklok in na dodelijke rellen
Nigeriaanse soldaten bewaken een checkpoint in Gwoza. Foto: AP

Nigeria heeft de avondklok ingesteld, nadat bij gevechten tussen boeren en veehoeders 86 doden vielen.

De Nigeriaanse ordediensten probeerden de rust te herstellen, nadat afgelopen weekend rellen waren uitgebroken tussen boeren en veehoeders in de staat Plateau in Centraal-Nigeria.

President Muhammadu Buhari reageerde op zijn Twitter-account: ‘De president vraagt om kalmte, en verzekert dat er geen moeite zal gespaard worden om de daders voor het gerecht te brengen’.

Volgens de staatspolitie vielen er 86 doden en twee gewonden. Er werden ook vijftig huizen in brand gestoken. In de regio’s Riyom, Barikin Ladi en Jos zou de avondklok gelden van 18 uur plaatselijke tijd tot 6 uur.

De gevechten in de etnisch diverse regio maken deel uit van jarenlange spanningen tussen christelijke boeren en islamitische veehoeders. Vorig jaar hebben honderden mensen er het leven verloren door conflicten over territorium.

Meerdere experts beschouwen het aanhoudende conflict als het grootste gevaar voor de veiligheid in Nigeria, meer nog dan de terreurgroep Boko Haram, die verantwoordelijk is voor de dood van 20.000 mensen sinds 2009.

De aanhoudende onveiligheid is een doorn in het oog van president Buhari, die hoopt op een herverkiezing in februari volgend jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig