Piloten Brussels Airlines verwerpen akkoord: 'Dit is motie van wantrouwen'
Foto: BELGA

De piloten van vliegtuigmaatschappij Brussels Airlines wijzen het voorstel over werkdruk en verloning af. Een staking is voorlopig nog niet aan de orde.

58 procent van de piloten heeft het akkoord dat de vakbonden en de directie van Brussels Airlines twee weken geleden na een marathonvergadering bereikten afgekeurd. 40 procent stemde voor.

'Dat is een ruime meerderheid. Het is een dringende vraag om opnieuw rond de tafel te gaan zitten', reageert Paul Buekenhout van de christelijke centrale LBC-NVK aan De Standaard. 'Het resultaat is een motie van wantrouwen, maar nog geen totale breuk. Hopelijk zijn alle partijen wijs genoeg om aan tafel te gaan zitten.' Voorlopig werden nog geen afspraken gemaakt. 

Nieuwe acties werden bij het begin van de onderhandelingen niet uitgesloten. Voorlopig lijkt het niet zo ver te komen: de kans is klein dat de lopende stakingsaanzegging snel geactiveerd wordt. Er zou eerst nieuw overleg volgen. In mei waren er twee stakingsdagen van de piloten van Brussels Airlines. Er moesten toen 557 vluchten geschrapt worden.

Geen opslag

De bonden wilden twee weken geleden niet spreken over een ontwerpakkoord. ‘Er is een voorstel, en we zullen dat zo neutraal mogelijk aan de piloten voorleggen’, klonk het. ‘We zullen zien hoe zij erover denken.’

De piloten eisten onder meer een loonsverhoging en een betere work-life balance. Volgens het voorstel dat op tafel lag, zullen de piloten echter geen brutoloonsverhoging ontvangen, omdat de loonnorm die niet toelaat. Wel zullen ze kunnen rekenen op een resultaatgebonden bonus. De doelen die daarvoor behaald moeten worden, moeten nog vastgelegd worden.

Op het vlak van de work-life balance liggen er ‘verbeteringen voor Europese en langeafstandsvluchten’, in het verschiet, stelt een onderhandelaar. ‘Er is een evenwicht gevonden dat zowel voor middellange als lange afstand verbeteringen inhoudt.’

‘Het nieuwe voorstel betekent voor de maatschappij een belangrijke investering, zowel financieel als qua werkkracht, en beantwoordt aan de meerderheid van de bekommernissen van de cockpitgemeenschap van Brussels Airlines’, aldus de directie een week geleden.