Van Overtveldt roept ING op het matje over Panama Papers
Foto: Photo News

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil tekst en uitleg van ING over de Panama Papers.

De top van ING wordt door minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) uitgenodigd om toelichting te geven over hun rol in de Panama Papers. In nieuwe gegevens van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, die de Süddeutsche Zeitung in handen kreeg, duikt de naam van de Nederlandse bank veelvuldig op. De 1,2 miljoen nieuwe documenten werden gedeeld met het internationale journalistenplatform ICIJ, en voor België onderzocht door De Tijd.

ING Bank Genève, een bijkantoor van ING België, blijkt veel Russische klanten uit de olie- en gaswereld te hebben. Uit de gelekte documenten blijkt dat minstens twee dozijn brievenbusmaatschappijen van Mossack Fonseca in Panama en de Britse Maagdeneilanden een bankrekening bij ING Genève hadden of van plan waren er een te openen.

Jacht

Volgens Het Financieele Dagblad valt uit de gelekte stukken meestal niet op te maken waarvoor de ING-rekeningen werden gebruikt. In één geval blijkt dat een offshore­bedrijf een lening van 3,7 miljoen euro geeft aan het bedrijf Tupegar, dat eigendom is van de Russische oud-minister van Energie Sergej Generalov. Die gebruikt de lening om een jacht van 41,5 miljoen euro te kopen. Hij moet ze pas terugbetalen op de ING-rekening als hij de boot opnieuw verkoopt.

Ook in het eerste lek van de Panama Papers dook ING al op. De toenmalige ceo van ING Belgium zei in mei 2016 in de bijzondere Kamercommissie Panama Papers dat zijn bank niet wenste mee te werken aan offshore­structuren met het oog op belastingontduiking.

Minister Van Overtveldt heeft na de nieuwe onthullingen naar eigen zeggen overleg gehad met de BBI om een onderzoek op te starten. Hij gaat ook de ING-top uitnodigen om toelichting te komen geven.

Specialisten verwachten niet veel van die dubbele actie. In welke mate de Belgische fiscus benadeeld werd door de Zwitserse offshorerekeningen voor de Russische energiesector, is niet direct duidelijk. Het bijkantoor in Genève valt bovendien onder de Zwitserse bankautonomie.

Fiscaal advocaat op Twitter: Too big to jail

Op Twitter was advocaat Michel Maus scherp. ‘Een paar onnozele onderzoeksjournalisten hebben al meer gerealiseerd in de strijd tegen ­offshore belastingontduiking dan justitie en de Bijzondere Belastinginspectie samen.’ Maus hekelt ook dat, ondanks hun cruciale rol in de offshoreconstructies, banken in geen enkel dossier naast de belastingplichtige op de beklaagdenbank zitten. ‘Too big to jail’, klinkt het.

Het Financieele Dagblad merkt op dat het parket in Nederland vier onderzoeken lopen heeft naar de rol van ING bij witwassen en internationale corruptie. De vier zaken geven volgens het openbaar ministerie een goed beeld van een falend beleid van ING.