Frankrijk en Spanje pleiten voor gesloten vluchtelingencentra in Europa
Foto: AFP

Frankrijk en Spanje breken een lans voor gesloten vluchtelingencentra in Europa. Daar moeten migranten terecht kunnen van zodra ze in Europa aankomen, en daar zouden ze ook blijven totdat hun asielaanvraag bestudeerd is.

Om dat idee te doen slagen, moet er Europese solidariteit en onmiddellijke financiële steun zijn, zo stelde de Franse president Emmanuel Macron zaterdag na een onderhoud met de Spaanse premier Pedro Sánchez.

Die Europese solidariteit moet gelden zowel voor wie recht op asiel blijkt te hebben als voor migranten van wie de asielaanvraag verworpen is. In dat laatste geval moeten de migranten naar hun land van origine teruggeleid worden, en ‘zeker niet naar transitlanden’, aldus Macron.

Vandaag bestaan er bijna geen gesloten centra in Europa waar migrantendossiers onderzocht worden, tenzij in enkele centra in Griekenland en Italië die beheerd worden door het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). Het Frans-Spaanse voorstel wil dat initiatief op grote schaal ontplooien.

Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk pakte eerder deze week nog uit met het voorstel om buiten de Europese Unie centra in te richten waar economische vluchtelingen en migranten van elkaar gescheiden worden. In dergelijke ‘regionale ontschepingscentra’ zou bekeken worden wie nood heeft aan internationale bescherming en wie een economische migrant is, en dus geen recht heeft op asiel in Europa.

Sancties voor weigeraars

Macron sprak zich zaterdag ook nog uit voor financiële sancties voor EU-lidstaten die vluchtelingen weigeren op te nemen. ‘We kunnen geen landen hebben die massaal genieten van de solidariteit van de EU en anderzijds massaal hun nationaal egoïsme opeisen als het op migratiekwesties aankomt’, zei de Franse president.

Zestien van de 28 EU-staats- en regeringsleiders houden zondag in Brussel informeel overleg over de vluchtelingenproblematiek. De minitop vindt plaats in aanloop naar de Europese top van eind volgende week over de kwestie. De verdeeldheid over de te volgen aanpak is groot.

Honderden gered

De Spaanse reddingsdiensten redden zaterdag intussen 569 migranten, bij drie operaties. In de Straat van Gibraltar werden 264 mensen uit zee gehaald. In de Middellandse Zee tussen het zuiden van Spanje en het noorden van Marokko werden 176 migranten aan boord gehesen, en bij 129 was dat het geval voor de kust van de Canarische Eilanden, in de Atlantische Oceaan. Bij de geredde personen waren er minderjarigen, vrouwen en verschillende baby's.

Een containerschip van de Deense reder Maersk Line heeft vrijdag dan weer 113 migranten gered voor de kust van het zuiden van Italië. Dat heeft een woordvoerder van Maersk Line zaterdag laten weten. Het schip bevindt zich voor de kust van de stad Pozzallo op Sicilië en wacht op instructies van de Italiaanse autoriteiten over wat het verder moet doen. De migranten werden gered nadat het schip 's morgens een noodsignaal had ontvangen, aldus de zegsman.