Zelfstandigen kennen uitkering mantelzorg niet
Themabeeld Foto: Herman Ricour

De regeling rond mantelzorg voor zelfstandigen is nog te weinig bekend: slechts 1 op de 1.000 zelfstandigen maakt er gebruik van. Dat zegt het sociaal verzekeringsfonds Acerta naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg.

De uitkering mantelzorg voor zelfstandigen bestaat 2,5 jaar, sinds oktober 2015. De nieuwe regeling verstevigde het vangnet voor de zelfstandige die zorgt voor een zwaar zieke, een palliatieve patiënt of een gehandicapt kind én ze gaf meer bekendheid aan de uitkering.

Van 2016 naar 2017 steeg het aantal aanvragen naar een uitkering mantelzorg met 50 procent. Die trend zet zich in 2018 door. Voor het eerste kwartaal alleen staat de teller al op 50 procent van alle aanvragen voor heel 2016. Toch ging het in 2017 nog altijd maar over 0,092 procent van alle zelfstandigen die een Uitkering Mantelzorg aanvroegen.

Liesbet Desmedt, Domeinexpert Knowledge Center Acerta: ‘Sinds de nieuwe regeling krijgen wij als sociaal verzekeringsfonds beduidend meer aanvragen. Als we gaan kijken naar thematische verloven zoals loopbaanonderbreking, palliatief verlof en verlof voor medische bijstand, de tegenhangers van de uitkering mantelzorg maar dan voor werknemers, werd dit in 2017 door 1,02 procent werknemers aangevraagd, 11 keer meer dan onder de zelfstandigen. Dat doet ons besluiten dat de hulplijn uitkering mantelzorg nu, na meer dan twee jaar bestaan, nog altijd te onbekend is.’

De aanvraag voor de uitkering mantelzorg is nochtans heel eenvoudig door de zelfstandige in te dienen via het sociaal verzekeringsfonds, zegt Acerta nog.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig