Trump dreigt met importheffing van twintig procent op Europese wagens
Trump op bezoek bij Amerikaanse autobouwers Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump breit een vervolg aan de toenemende handelsspanningen. Via Twitter dreigt hij vrijdag met een importheffing van twintig procent op Europese wagens.

Als de Europese Unie de tariefbarrières tegen de grootste bedrijven van de Verenigde Staten nog lang blijft behouden, zullen de Amerikanen een tarief van twintig procent heffen op Europese wagen die naar de VS komen, klonk het dreigement van Trump via Twitter, vergezeld van de oproep om de lokale autoindustrie te ondersteunen.

Op de beurs in Frankfurt daalden autobouwers als BMW, Daimler en Volkswagen tot twee procent na de aankondiging.

Trumps dreigement is de nieuwste ronde in het escalerende handelsgeschil. Sinds vrijdag zijn Europese invoerheffingen in voege op een rist Amerikaanse goederen, goed voor 2,8 miljard euro. Het gaat bijvoorbeeld om een heffing van 25 procent op motorfietsen (Harley Davidson), bourbon whisky en textiel zoals de jeans van Levi's. En er zijn bijvoorbeeld ook importheffingen op sigaretten, granen, cosmetica en appelsienen. Deze heffingen zijn het Europese antwoord op de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.

Nationale veiligheid

De tweet van Trump is niet geheel toevallig. Het Amerikaanse ministerie van Handel onderzoekt momenteel of de import van buitenlandse auto's en onderdelen een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Dit onderzoek zou eind juli of in augustus afgerond moeten zijn. Een gelijkaardig onderzoek leidde tot de heffingen op staal en aluminium.

Bovendien zoekt de Duitse ambassadeur in Washington deze week naar een vergelijk over de heffingen op auto's. De ambassadeur sprak met verschillende topfunctionarissen over het verminderen van heffingen op auto's, voorlopig zonder akkoord.

Vorige week kondigde het Witte Huis ook importheffingen op Chinese goederen aan - ook Peking dreigt met vergeldingen.