Antigifcentrum waarschuwt: ‘let op voor brandwonden door slime’
Foto: rr

Zelfgemaakte slime, hét kinderspeeltje van het moment, heeft een nare bijwerking: het kan uitslag, eczeem en zelfs brandwonden veroorzaken. Test-Aankoop luidde eerder al de alarmbel.

Ouders met jonge kinderen, wees voorzichtig met slijm. Die boodschap geeft het Antigifcentrum in zijn jongste nieuwsbrief vrijdag mee. Het slijm in kwestie - beter bekend als ‘slime’ - is het nieuwste speeltje van kinderen: een kleurrijke pasta die je eindeloos kan kneden en boetseren. Je kan het ook in kant-en-klare varianten kopen, of zelf maken.

De precieze samenstelling varieert. ‘Vooral het zelf proberen in mekaar steken van zo’n speelgoedproduct veroorzaakt problemen’, zegt Patrick De Cock, woordvoerder van het Antigifcentrum. Producten als vloeibare papierlijm en boorzuur worden gebruikt om ‘slime’ te maken. ‘Dit soort producten (boorzuur, detergenten, lijm, ...) veroorzaakt problemen’, aldus De Cock. ‘We hebben in de loop van dit jaar hiervoor een tiental oproepen gekregen, vooral van panikerende moeders die hun kinderen een kleine hoeveelheid van het ‘slijm’ in de mond zagen stoppen om het te ‘verorberen’ - gelukkig zonder veel erg. Bij sommige gevallen was er wel sprake van geïrriteerde ogen en huid.’

De problemen die kunnen optreden gaan van lokale uitslag, eczeem tot - bij langdurig contact - zelfs brandwonden.

Toxisch

Test-Aankoop waarschuwde eerder al voor giftige bestanddelen in de producten die te koop zijn in de winkel. De hoeveelheden boorzuur en derivaten zijn volgens onderzoek van de Spaanse tegenhanger van Test-Aankoop te hoog in sommige varianten van de ‘slime’. In twee producten werd de aanvaardbare grenswaarde vier tot veertien keer overschreden.