Belg levenslang naar de cel in Cambodja voor kilo cocaïne
Themabeeld cocaïne Foto: EdA

Een Cambodjaanse rechtbank heeft vrijdag een 34-jarige Belg tot levenslang veroordeeld omdat hij had geprobeerd meer dan een kilo cocaïne het land binnen te smokkelen.

De Belg werd schuldig bevonden aan drugssmokkel en veroordeeld tot een levenslange celstraf en een boete van omgerekend 17.000 euro, zei woordvoerder Y Rin van de gemeentelijke rechtbank van Phnom Penh.

De man kwam uit Brazilië en had meer dan een kilo cocaïne in zijn koffer. Hij werd in januari op de luchthaven van de Cambodjaanse hoofdstad gearresteerd. De man leeft al enkele jaren in het Aziatische land, waar hij een gezin heeft gesticht. Hij kan nog in beroep gaan tegen zijn veroordeling, maar zijn advocaat was niet beschikbaar voor verdere commentaar.

De Belg had begin juni schuld bekend en uitgelegd dat hem 25.000 euro was beloofd voor het binnensmokkelen van de drugs. Hij verzekerde de rechtbank dat het de eerste keer was dat hij drugs had gesmokkeld.

Cambodja heeft de laatste jaren zijn strijd tegen drugs opgevoerd. Honderden mensen, ook hoge functionarissen, werden reeds gearresteerd. Het land is een belangrijke draaischijf voor narcotica in de regio geworden.