Belgrado: niet voor hipsters, wel de moeite
Foto: Getty Images/iStockphoto

De Servische hoofdstad moest de eeuwwisseling nog inzetten in puin en was daardoor lange tijd geen stad waar toeristen halt hielden. Maar de buitenlandse belangstelling neemt toe, en terecht. Belgrado biedt genoeg ingrediënten voor een zomerse citytrip.

Klagen Barcelona, Amsterdam en Venetië dat ze onder de voet worden gelopen door toeristen, dan is de Servische hoofdstad Belgrado een verfrissende keuze voor een citytrip, of een interessante stop voor wie door de Balkanregio reist. Belgrado is niet het beloofde land voor hipsters - de roamingkosten zijn er nog niet afgeschaft (want geen lid van de Europese Unie), je cappuccino wordt geserveerd met een rookwalm en als vegetariër krijg je eerder kip dan tofoe voorgeschoteld. Vijf redenen waarom u dan wel deze stad als citytrip-bestemming moet overwegen.

Belgrado: niet voor hipsters, wel de moeite
Foto: Getty Images

SAGRADA FAMILIA VAN DE BALKAN

Belgrado betekent ‘witte stad’ in het Servisch, maar oogt eerder grijs. Al wil dat niet zeggen dat de grootste stad van Servië architectuurliefhebbers niets te bieden heeft. De gebouwen zijn een mix van classicisme, barok, art nouveau (zoals het hotel Moskva, met een suite die werd genoemd naar zijn eerste bekende gast: Albert Einstein) en betonmodernisme uit het modernistische tijdperk.

En er wordt nog naarstig gewerkt aan sommige gebouwen, zoals de Sint-Savakerk, de grootste orthodoxe kerk van de Balkan. De eerste steen werd al in 1938 gelegd, maar omdat de bouw onder Tito jarenlang werd stilgelegd, en dan ook nog eens vertraging opliep na de Navo-bombardementen in 1999, moet er ook vandaag nog worden voortgewerkt aan het interieur. Die kerk, die je overigens op tal van plekken in Belgrado aan de horizon kunt zien, werd gemodelleerd naar de Hagia Sophia in Istanbul.

Belgrado: niet voor hipsters, wel de moeite
Foto: Getty Images

UITBLAZEN AAN HET WATER

Belgrado ligt aan de monding van de Sava en de Donau, en dat zorgt niet alleen voor mooie plaatjes (het beste uitzicht heb je bovenaan het Ottomaanse fort in het park van Kalemegdan), maar ook dat er veel te beleven valt aan de waterzijde. Je kan er bijvoorbeeld leren waterskiën voor een prikje. Alle wateractiviteiten (waterski, kajak of gewoon zwemmen) zijn geconcentreerd op Ada Ciganlija, zo’n vijf kilometer buiten het stadscentrum. Tijdens de warme zomermaanden komen de inwoners van Belgrado hier verkoeling zoeken.

Belgrado: niet voor hipsters, wel de moeite
Foto: Getty Images/iStockphoto

BRUISEND UITGAANSLEVEN

Ook ’s nachts oefent het water een aantrekkingskracht uit. Langs de oevers van de Sava en de Donau tref je immers tientallen drijvende clubs en cafés aan, de ene al groter en indrukwekkender dan de ander. Belgrado wordt een van ’s werelds beste nachtlevens toegedicht, en dat is niet gelogen. Toegang tot de clubs is veelal gratis, maar je dient wel op voorhand een tafeltje te reserveren. Wie de nacht meteen goed wil inzetten en direct een fles drank bestelt, mag plaatsnemen in het vip-gedeelte waar je desgewenst het gezelschap krijgt van een of meer dansende meisjes.

Belgrado: niet voor hipsters, wel de moeite
Foto: Getty Images

NIKOLAS TESLA

Zijn naam staat volop in de kijker, maar Nikola Tesla zelf (de man naar wie Elon Musk zijn auto heeft vernoemd) doet niet bij iedereen een belletje rinkelen. Reden te meer om een kijkje te nemen in het museum dat rond hem opgebouwd,  werd nadat de Servisch-Amerikaanse uitvinder van de wisselstroomgenerator had besloten om na zijn dood al zijn bezittingen (tot zijn as toe) aan het geboorteland van zijn ouders te schenken.

In het Tesla-museum wordt onder meer gedemonstreerd hoe zijn technologie werd gebruikt voor de lichtsabels in de eerste Star Wars-films. Tesla, die in 1943 op 86-jarige leeftijd overleed, werkte lange tijd voor Thomas Edison, die uiteindelijk met de eer voor zijn werk ging lopen. Serviërs hebben dan ook een originele benaming voor een gesloten Tesla: een Edison.

Belgrado: niet voor hipsters, wel de moeite
Foto: Boho Bar

ETEN EN DRINKEN

De Servische keuken is vooral vlees, vlees en nog eens vlees. Vegetarische opties staan zelden op de kaart, en als je er toch naar vraagt, zullen velen je kip aanbieden. Een gezellige buurt om te tafelen is Skadarska, dat met zijn kinderkopjes en terrasjes doet denken aan de Brusselse Rue des Bouchers. Mag het allemaal wat flitsender, dan kun je op ontdekkingstocht in de creatieve Savamala-wijk.

Wie tot slot het fort in het park van Kalemegdan beklimt, krijgt bovenaan niet alleen een mooi uitzicht op het water, maar kan er ook pauzeren bij Boho Bar. Met lampionnen, kleurrijke kussens, een boeddha en zelfs schommels krijg je hier zowaar een beetje Ibiza-gevoel. Er zijn live dj’s en als het te warm wordt, treden verstuivers in werking.