Saudi’s grootste afnemer van Waalse wapens: ‘Ontoelaatbaar’, vindt Amnesty
Wapens van FN uit Herstal staan uitgestald op een wapenbeurs in Londen. Foto: BELGAIMAGE

‘Het is ontoelaatbaar dat het Waalse Gewest nog altijd massaal wapens verkoopt aan landen die de mensenrechten schenden.’ Zo reageert mensenrechtenorganisatie Amnesty International op het nieuws dat Saudi-Arabië in 2017 de grootste afnemer van Waalse wapens was.

Amnesty International is er niet over te spreken dat Saudi-Arabië met een bedrag van 153 miljoen euro de grootste koper is van Waalse wapens. De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat de Saudi's in de oorlog in Jemen een coalitie aanvoeren die aanvallen uitvoert ‘waarbij burgers opzettelijk worden getroffen, wat een oorlogsmisdaad is’.

Amnesty vraagt donderdag opnieuw om een petitie te ondertekenen die in september vorig jaar gelanceerd werd en waarin de Waalse regering wordt opgeroepen om een einde te maken aan die wapenleveringen. Voorlopig hebben 17.000 mensen de tekst ondertekend.

Volgens een rapport van het Waals Parlement, dat L’Echo en Le Soir konden inkijken, heeft Wallonië vorig jaar 1.313 licenties voor de export van wapens goedgekeurd. De toegekende licenties zijn verspreid over 69 landen en zijn samen goed voor een bedrag van 620 miljoen euro. Het gaat daarbij vooral om vuurwapens, artillerie, munitie en gepantserde voertuigen.