Nog geen akkoord over één inschrijvingsdatum voor onderwijs
Foto: BELGA

De Vlaamse meerderheidspartijen hebben nog geen akkoord over één inschrijvingsdatum voor alle scholen. De N-VA zet de hakken in het zand.

Er is nog geen uitsluitsel of er al dan niet één inschrijvingsdatum komt voor alle basis- en secundaire scholen in Vlaanderen. Gisternamiddag zaten de partijen van de meerderheid daarover weer samen, in het kader van het inschrijvingsdecreet. CD&V en Open VLD probeerden de N-VA van de meerwaarde van één inschrijvingsdatum te overtuigen, maar de meerderheidspartijen konden niet tot een akkoord komen. Er wordt volgende week opnieuw overlegd.

De N-VA zet de hakken in het zand omdat ze af wil van de aparte wachtlijsten om de sociale mix te verbeteren, de zogenoemde dubbele contingentering. Vlaams Parlementslid Kris Van Dijck zegt ‘geen discriminatie op basis van afkomst’ te willen. Ook de Lokale Overlegplatformen (LOP’s) zijn de N-VA een doorn in het oog.

CD&V en Open VLD vinden het van onbehoorlijk bestuur getuigen als er geen akkoord gesloten kan worden over de ene inschrijvingsdatum, waarover iedereen het inhoudelijk wel eens zou zijn.