Nieuwe Panama Papers ontmaskeren leugens van Messi
Lionel Messi Foto: Photo News

Enkele maanden na de sluiting van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca zijn opnieuw 1,2 miljoen vertrouwelijke documenten gelekt. Uit dit vervolg op de Panama Papers blijkt onder meer dat de Argentijnse topvoetballer Lionel Messi heeft gelogen over zijn offshore-activiteiten.

De nieuw gelekte documenten dateren uit de periode na de publicatie van de Panama Papers in april 2016 tot eind vorig jaar, vlak voor de sluiting van het kantoor. Zo schrijven De Tijd, Knack en Le Soir, de Belgische media die deel uitmaken van het consortium van internationale media dat bericht over de Panama Papers.

De Süddeutsche Zeitung, dezelfde krant die twee jaar geleden de bal aan het rollen bracht via een klokkenluider, heeft nu nieuwe bestanden in handen gekregen die een inkijk geven in wat er zich na de publicatie van de Panama Papers afspeelde bij Mossack Fonseca. Het nieuwe datalek bevat zowel interne e-mails als e-mails van klanten die contact opnamen met het bureau om te zien wat er moest gebeuren.

Een van hen was de Argentijnse topvoetballer Lionel Messi. Hij correspondeerde met de advocaten over Mega Star Enterprises, een vennootschap die in 2012 werd opgezet door Mossack Fonseca. Messi beweerde dat die inactief was, maar uit de briefwisseling blijkt het tegendeel.

In juli 2016 trok Mossack Fonseca zich terug als beheerder van zijn offshore-account. Diezelfde maand nog werden vader en zoon Messi door een Spaanse rechtbank veroordeeld voor belastingontduiking. Gevraagd naar een reactie noemen de advocaten van Messi Mega Star Enterprises ‘een oud probleem waarvoor hij al werd berecht’.

Nieuwe namen die opduiken in de Panama Papers zijn deze van de erfgenamen van de Franse juwelier Pierre Cartier. Door de nieuw gelekte documenten zijn er ook meer details over de geheime offshore-structuren van de Argentijnse president Mauricio Macri.