Nieuwe bank wil de Vlaming zicht geven op zijn toekomstig pensioen
Mieke Janssens, ceo Bank de Kremer

Bank J. Van Breda en Bank Delen lanceren een nieuwe bank in Vlaanderen, Bank de Kremer. Die wil zich vooral richten op de pensioenzorgen van de bevolking.

‘De grootste zorg van de Vlamingen is of ze gepensioneerd hun koopkracht zullen kunnen behouden en voldoende geldmiddelen hebben’, zegt Mieke Janssens, de ceo van Bank de Kremer. De nieuwe bank, die zowel zowel op een app is gebaseerd als op het voormalige Antwerps Beroepskrediet (ABK), heeft voor zichzelf financiële planning als kernactiviteit uitgeroepen.

Een onderzoek bij 1.000 Vlamingen tussen 38 en 58 jaar oud leert dat twee op de drie werkende Vlamingen behoefte hebben aan een beter zicht op hun financiële situatie op pensioengerechtigde leeftijd.

Bank de Kremer vult dat in door een gratis app ter beschikking te stellen waar iedereen zijn vermogen kan invoeren. Via de app kan men zowel zicht krijgen op het huidige gezinsvermogen als op het pensioenvermogen. De app geeft aan hoeveel geld men per maand ter beschikking heeft op basis van een aantal hypotheses. De app geeft ook tips over mogelijke beleggingsstrategieën.

Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat zoveel mogelijk van de gebruikers van de gratis app de stap zetten naar Bank de Kremer en klant worden om zich te laten bijstaan in de opbouw van het pensioenvermogen.

Ackermans & van Haaren

‘We schatten dat 330.000 Vlamingen de app zullen gebruiken en dat 10 procent tot 20 procent daarvan effectief klant worden bij Bank de Kremer’, zegt Janssens. De bank wordt ondersteund door Bank J. Van Breda en Bank Delen. Die laatste staat sterk in patrimoniale fondsen die toelaten om met een beperkte inleg zeer gediversifieerd te beleggen. ‘Een model dat velen hebben geprobeerd te kopiëren’, zegt Paul De Winter, directeur van Bank Delen.

De hele constellatie Bank Delen-Bank J. Van Breda-ABK (Bank de Kremer) is onderdeel van de holding Ackermans & van Haaren. ‘In Bank de Kremer stellen we de expertise die J. Van Breda en Bank Delen hebben ter beschikking van alle Vlamingen die dat willen’, zegt Dirk Wouters, ceo van Bank J. Van Breda.

Uit het onderzoek die Bank de Kremer liet uitvoeren blijkt dat 69 procent van de werkende Vlamingen verwacht netto 1.811 euro per persoon nodig te hebben voor de oude dag. Het gemiddeld nettopensioen van de Vlaming is 1.200 euro. Om gedurende 30 jaar te voorzien in een maandelijks aanvullend inkomen van 600 euro, heb je al snel 200.000 euro financieel vermogen nodig’, zegt De Winter.

De naam Bank de Kremer verwijst naar de naam van Gerard de Kremer, de oorspronkelijke naam van Gerardus Mercator. ‘Die bracht de wereld in kaart, wij brengen uw vermogen in kaart’, zegt Janssens.