Tijdlijn

Zo kwam Jeroen Piqueur ten val

19 juni 2018wle/pdd

Het rijk van Jeroen Piqueur is helemaal uit. Hoe kwam de voormalige topman van Optima ten val?

Tijdlijn: de VAL van piqueur

 • Optima neemt Ethias Bank over. Daarmee krijg de verzekeraar ook het bankstatuut in handen en kan het zich onder de naam Optima Bank met meer financiële activiteiten gaan bezighouden. Die bankactiviteiten werden echter geen succes. Vanaf 2014 worden ze afgebouwd.
 • Het gerecht opent een onderzoek tegen de vermogensplanner van Optima. Het strafonderzoek is geopend na klachten van families die zich door Optima bedrogen voelen. Optima zelf reageert met een klacht wegens laster.
 • De Nationale Bank van België trekt het bankstatuut van Optima in na een onderzoek naar de manier waarop de afhandeling van die activiteiten is gebeurd. Uit dat onderzoek blijkt dat Jeroen Piqueur, de hoofdaandeelhouder van Optima Bank, de middelen van Optima Bank oneigenlijk heeft gebruikt.
 • Optima Bank gooit de handdoek in de ring en vraagt het faillissement aan. Niemand wou nog bijspringen om de bank te redden. Het Garantiefonds wordt ingeschakeld om de tegoeden van gedupeerde klanten terug te betalen. Al meteen is duidelijk dat er wellicht sprake is van een financiële put. Bovendien wordt ook een eerder onderzoek naar witwassen en fraude bij de bank heropend. Het privévermogen en het wagenpark van Picqueur wordt geblokkeerd.
 • Bank J. Van Breda & Co neemt de portefeuille aanvullende pensioenverzekeringen bij de Belgische verzekeringsmaatschappijen Baloise Insurance en Ergo Insurance over van Optima Bank. Enkele dagen later melden de curatoren dat er een put van 115 miljoen euro overblijft.
 • Optima Global Estate (OGE), de vastgoedpoot van Optima Group, kan een doorstart maken na het aanduiden van een tijdelijk bewindvoerder. Jeroen Piqueur stapt op als bestuurder. in februari scharen ook de schuldeisers zich achter het reorganisatieplan
 • De gemeente Wijnegem laat bewarend beslag leggen op de huizen van de vroegere top van Optima Bank. Ook de curatoren viseren hen.
 • Piqueur wordt voor verschillende vormen van belastingfraude veroordeeld tot vier maanden effectieve celstraf en een boete van 1,5 miljoen euro. Hij krijgt ook een verbod opgelegd om gedurende drie jaar bestuurder te zijn van een vennootschap.
 • De Gentse onderzoekers laten Piqueur en twee zijn kinderen Ruben en Rebecca oppakken voor verhoor. Piqueur zelf komt pas na Kerstmis weer onder voorwaarden vrij.
 • De curatoren willen de garantiestelling van 20 miljoen door Piqueur laten uitvoeren. Maar er zijn twijfels of hij dat wel kan ophoesten. De voormalige topman tekent beroep aan.
 • Het doek valt voor het vastgoedbedrijf Yes, het vroegere Optima Global Estate. Daarmee verliest de familie Piqueur haar laatste activiteit
 • Het vastgoed van de familie wordt verkocht. Ook zijn schip, de Rubeccan, is bijna verkocht. Een poging om zijn patrimoniumvennootschap te behouden tegen schuldeisers wordt door de rechter afgewezen.