Overal Smurfen in Brussel: Atomium kleurt blauw, eindelijk stripmuur
Het smurfen-plafond Foto: Photo News

Het Atomium en de smurfen vieren dit jaar allebei hun zestigste verjaardag en om dat in de verf te zetten, kleurt een van de negen bollen van het Atomium blauw. De blauwe figuurtjes maken eindelijk ook deel uit van het stripparcours in de hoofdstad, al is het niet op een muur, maar op een plafond.

De stripmuur van de Smurfen aan het station Brussel-Centraal werd dinsdag feestelijk ingehuldigd. Het is geen typische stripmuur, want de muurschildering staat op het plafond van de passage onder het Hilton Hotel aan het Europakruispunt, richting de Grote Markt. Het Hilton Hotel droeg 25.000 euro bij aan de creatie van het Smurfenplafond.

‘De smurfen zijn een nationaal symbool en daarom is hun aanwezigheid belangrijk in de hoofdstad van Europa en zeker hier aan het Centraal Station, waar veel toeristen aankomen’, stelt burgemeester Philippe Close (PS).

De plafondschildering werd uitgevoerd door de artiesten van Urbana en toont een uitgebreid Smurfendorp met 76 verschillende smurfen. Voor de kijklustigen is het dus een hele zoektocht om Grote Smurf, Brilsmurf of Smurfin te vinden.

De stripmuur van de Smurfen is nummer 54 in het stripmurenparcours van de stad Brussel. Na een stripmuur van Steven Sterk is het de tweede hulde aan het werk van striptekenaar Peyo. ‘Ik hoop dat het werk zal bijdragen aan de bekendheid van de stad en dat veel kinderen en toeristen de smaak van de Belgische strips te pakken krijgen’, zegt Véronique Culliford, de dochter van Peyo.

Atomium

De Smurfen duiken straks ook op aan het Atomium: een van de negen bollen zal blauw kleuren. De aankleding van een bol is altijd een huzarenstukje en zal uitgevoerd worden door de hoogtewerkers van Dizziness, die ook instaan voor de schoonmaak van de bollen. Zij zullen vanaf woensdag drie dagen lang stickers met een smurf erop aanbrengen op een van de laterale bollen van het Atomium. De smurfenbol zal tot het einde van het jaar te zien zijn.

De twee Belgische iconen die in 1958 het licht zagen, hebben voor hun verjaardag nog enkele samenwerkingen op poten gezet. Zo kan je aan een verlaagde prijs zowel het Atomium als het Smurfenavontuur bezoeken in Paleis 4 van Brussels Expo. In de shop van het Atomium worden dit jaar ook heel wat smurfenproducten verkocht.