Asos weert voortaan alle dieronvriendelijke materialen
Foto: asos

De Britse webshop Asos zal vanaf februari 2019 geen kledingstukken meer verkopen als daarbij mohair, kasjmier, zijde of veren werden gebruikt.

Bont was al onvindbaar op de webshop van Asos, maar nu gaat het bedrijf nog een stapje verder. Tegen 2019 bant het ook mohair, kasjmier, zijde, veren en andere dieronvriendelijke materialen. Toch een opvallende zet als je weet dat Asos naast het eigen merk ook kleding en accessoires verkoopt van meer dan 850 andere merken.

Die nieuwe maatregel komt er mede omdat de dierenrechtenorganisatie Peta in een documentaire de mohairindustrie in onder meer Zuid-Afrika in een slecht daglicht had gesteld. Ook H&M, Zara en Topshop namen al gelijkaardige beslissingen wat betreft mohair.

Mohair wordt gemaakt van de angorageit en die dieren worden vaak slecht behandeld, net als de arbeiders die ermee aan de slag gaan. In onder meer China en Mongolië worden kasjmiergeiten in de winter van hun vacht beroofd omdat de vraag ernaar zo groot is, waardoor ze aan de koude overgeleverd worden en vaak sterven.

Om veren te ‘oogsten’, worden dan weer vogels gepijnigd en de zijdewormen worden op hun beurt levend gekookt of vergast. Bovendien heb je er zesduizend nodig om één kilogram zijde te maken. Over het gebruik van leder wordt niets gezegd.

‘Asos krijgt applaus van Peta omdat zij mee het voortouw nemen om meer mededogen in de modewereld te introduceren’, reageert Yvonne Taylor van Peta. ‘Consumenten worden zich meer bewust van de herkomst van producten en roepen vaker op tot verandering.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in