De slachtoffers van het Pinkpop-drama zaten zondagnacht in een kringetje op de donkere weg toen ze werden aangereden. De vermoedelijke bestuurder, een podiumbouwer uit Heerlen, heeft ze volgens omstanders mogelijk te laat gezien.

Er raken meer details bekend over de aanrijding op het Pinkpopterrein in het Nederlandse Landgraaf waarbij zondagnacht een Pinkpopvrijwilliger om het leven kwam. Drie andere festivalgangers raakten zwaargewond.

De bestuurder van de witte bestelwagen reed door. Omdat kwaad opzet niet werd uitgesloten, organiseerde de Nederlandse politie samen met Duitse en Belgische collega’s een klopjacht. Maandagochtend werd het gehavende busje teruggevonden in Heerlen.

Bestuurder Danny S. (34), een vader van twee kinderen, gaf zich later op de dag aan in Amsterdam, waar hij werkt als podiumbouwer. Wat hij zelf over het ongeluk zegt, is niet bekend. S. is aangehouden op verdenking van doodslag en drie pogingen tot doodslag, ook al is het niet duidelijk of hij de festivalgangers met opzet aanreed. Het Openbaar Ministerie sluit wel terrorisme uit. 'Er werd gespeculeerd dat het een terreurdaad was. Die angel wilden we zo snel mogelijk verwijderen', zegt een woordvoerder. Of er alcohol in het spel was, is nog niet uitgesloten.

Volgens de vader van Danny S. gebruikte zijn zoon geen drank of drugs. ‘Het is een rustige jongen. Hij werkt in de podiumbouw, in Amsterdam. Het moet gebeurd zijn op weg naar zijn werk, hij moest nog iemand oppikken’, vertelt de man in het Algemeen Dagblad (AD).

‘In een kringetje op de weg’

In de Telegraaf zegt Jacqueline Schmeitz, die als deejay DJacky op een feestje op Pinkpop-camping B had gedraaid, dat de slachtoffers in een kringetje op de weg zaten. ‘Ze zaten daar gewoon in het donker. Ongeveer tien man en één meisje. In een kringetje van de middenstreep tot de berm. Ze droegen donkere kleding, geen verlichting. Echt heel gevaarlijk’, zegt Schmeitz, die niet gelooft dat er opzet in het spel is. ‘Natuurlijk moet er goed onderzoek worden gedaan, maar als dit bewust was gebeurd, had de bestuurder van dat busje ze allemaal geraakt. Nu waren het er vier, waardoor ik vermoed dat hij op het laatste moment toch nog is uitgeweken, maar ze niet allemaal heeft kunnen ontwijken.’

Een taxichauffeur bevestigt in het AD dat het groepje half op de weg, half op de berm zat. ‘Waarschijnlijk dachten ze: dit is Pinkpop, alles kan en er komen toch geen auto’s. In drie kwartier tijd ben ik wel een keer of acht langs ze gereden.’

Parkeerbeleid op het festival

Waarom Danny S. na het ongeluk doorreed, is nog onduidelijk. Maar de Nederlandse pers stelde ook kritische vragen aan de organisatie over het parkeerbeleid op het festival. Zo zouden er verschillende confrontaties zijn geweest tussen festivalgangers en automobilisten die op plekken reden waar dat tijdens vorige edities niet mocht. Terwijl aan Camping B festivalgangers nog aan het feesten waren, was de weg al opengesteld voor automobilisten.

Pinkpopbaas Jan Smeets bevestigde op de persconferentie gisteren dat er parkeerproblemen waren, omdat er dit jaar meer mensen dan ooit met de auto naar het festival kwamen.

Volgens De Volkskrant onderzoekt de gemeente Landgraaf of het logboek van gebeurtenissen, waaronder de openstelling van wegen, overeenkomt met het draaiboek op basis waarvan vergunningen zijn verleend. Pinkpop gaat samen met politie, gemeente en andere betrokkenen evalueren welke maatregelen in de toekomst nodig zijn om dit soort incidenten te voorkomen.