Wereldprimeur in Vlaanderen: zeebaarzen krijgen zender mee
Foto: put

Bij 40 zeebaarzen wordt binnenkort een klein zendertje ingeplant. Op die manier kunnen de vissen overal gevolgd worden en meten ze data op in de zee. Het gaat om een project binnen het kader LifeWatch van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) dat daarmee voor een wereldprimeur zorgt.

Sinds 2010 zit er steeds minder zeebaars in de zuidelijke Noordzee. Om daar iets aan te doen, start het Vlaams Instituut voor de Zee deze zomer in wereldprimeur met het volgen van zeebaars met zogenaamde combinatiezenders.

De zenders, die in verbinding staan met zendstations, registreren niet alleen de aanwezigheid van de vis, maar meten ook de waterdiepte en -temperatuur. In 2018 zal het VLIZ bij 40 zeebaarzen onder verdoving een ‘combinatiezender’ inplanten.

Het VLIZ vraagt ervaren zeebaarsvissers, commercieel of recreatief, om hulp bij het vangen en met zenders uitrusten van de vis. Vissers en strandjutters worden ook gevraagd gevonden zenders op te sturen. Deze zijn feloranje gekleurd en kunnen na sterfte van de vis aanspoelen op het strand.

De techniek zelf is niet nieuw. VLIZ werkt al sinds 2014 met een ontvangernetwerk met 170 stations. Sinds de opstart zijn al meer dan 800 dieren van 14 verschillende soorten van een zender voorzien en gevolgd.