Fietssnelweg tussen Leuven en Brussel wordt 800 meter korter
Foto: Brecht Van Maele

De Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant trekken 2,6 miljoen euro uit om langs de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel (F3) drie zogenaamde ‘knikjes’ weg te werken waardoor het traject 800 meter korter wordt, maar ook veiliger en comfortabeler.

De fietssnelweg tussen Leuven en Brussel loopt grotendeels langs de spoorlijn, maar op het grondgebied Kortenberg worden fietsers op drie plaatsen geconfronteerd met een omleiding. Er zijn twee korte omleidingen ter hoogte van de bruggen aan het station van Erps-Kwerps en de kruising met de Zavelstraat, waarbij fietsers telkens drukke wegen moeten kruisen.

Daarnaast is er een grotere ‘knik’ die de fietsers via de Everberg- en de Kwerpsestraat naar het station van Kortenberg voert. Uit bevraging van fietsers langs deze fietssnelweg bleek al lang dat deze vragende partij zijn voor een oplossing. Die komt er nu, zo hebben Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en gedeputeerde Tom Dehaene zondag bekendgemaakt.

Na uitvoering van deze ingrepen kunnen de fietsers op de drie locaties gewoon verder langs de spoorweg blijven fietsen in plaats van om te rijden. De eerste werken aan het station zijn gestart, waar meteen ook het aantal parkeerplaatsen wordt uitgebreid. De werken aan de Zavelstraat en de ‘grote knik’ worden pas later uitgevoerd.