Geen cash meer na 23 uur en extra politiebewaking voor banken
Het Bpost-kantoor in Boechout had te kampen met een plofkraak Foto: rr
Er komen verschillende extra maatregelen om plofkraken bij banken tegen te gaan. Zo zullen banken vanaf 23 uur sluiten en zal de politie extra waakzaam zijn.

De maatregelen komen er na de vijfde plofkraak in enkele weken tijd. De vijf grootste banken (Belfius, KBC, ING, BNP Paribas Fortis en Bpost) zullen 's nachts dicht blijven. 'De muurgevelautomaten en de automaten op publieke plaatsen blijven wel beschikbaar', zegt Febelfin-woordvoerder Isabelle Marchand aan De Standaard. 'Als financiële sector stimuleren we natuurlijk ook zo veel mogelijk elektronische betalingen, dat is het veiligst.' Voor de ingrepen is er overleg geweest tussen de financiële sector en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Er wordt ook ingezet op een snellere informatie-uitwisseling tussen banken en politie en parket. En als laatste maatregel wordt aan de politie gevraagd om een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen tijdens de nachtelijke patrouilles. De banken zelf zijn ook in verhoogde staat van veiligheid, en hebben al extra maatregelen genomen.

Plofkraken

Donderdagnacht vond er weer een plofkraak plaats aan een geldautomaat in het Henegouwse Seneffe - de vijfde al in enkele weken. Daarom werd vandaag een versneld overleg gehouden op het kabinet van minister Jan Jambon (N-VA) om maatregelen op korte en lange termijn te bespreken. 

Eerder maakten dieven ook al 400.000 euro buit in een ING-kantoor in Kinrooi, 250.000 euro uit een geldautomaat van Bpost in Buggenhout, 70.000 euro uit een KBC-automaat in Tielt-Winge en een nog onbekende som in Boechout uit een Bpost-automaat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in