De Rechtvaardige Rechters ligt onder de Kalandeberg
Gino Marchal, Marc De Bel en burgemeester Daniel Termont Foto: belga

Volgens Gino Marchal, inspirator van Marc De Bel in deze, ligt het paneel van De Rechtvaardige Rechters onder de Kalandeberg. Dat is een pleintje in het centrum van Gent, op wandelafstand van de Sint-Baafskathedraal, waar het paneel in 1934 is gestolen.

Auteur Marc De Bel heeft vandaag onder grote belangstelling in Gent De Veertiende Brief voorgesteld, een jeugdboek waarin hij samen met speurder Gino Marchal op zoek gaat naar het verloren paneel van De Rechtvaardige Rechters.

Met een slideshow in het Gentse stadhuis van ruim twintig minuten werden brieven, codewoorden en gelegde verbanden toegelicht. ‘Het parket neemt dit denkspoor ernstig’, zegt burgemeester Daniël Termont.

Onderaardse gang

Volgens het onderzoek van co-auteur Gino Marchal ligt het paneel dus onder de Kalandeberg. Daar waren in 1932, twee jaar vóór de diefstal van De Rechtvaardige Rechters, rioleringswerken aan de gang. 'Daarbij stuitten de arbeiders op een bepaald moment op een onderaardse koker of gang ...', schrijven hij en Marc de Bel. Die onderaardse gang was ongeveer 80 centimeter breed en 155 centimeter hoog. Volgens De Bel en Marchal ideaal om een paneel van 55 centimeter breed en 149 centimeter hoog in te verbergen.

Arsène Goedertier, de belangrijkste verdachte voor de diefstal van De Rechtvaardige Rechters, zou die gang hebben gekend. 'Hij passeerde er elke vrijdagmiddag op weg naar zijn stamcafé Moka', staat in het boek. 'Die gang zou wel eens kunnen leiden naar het Steen van Vijd. Dat is de woning van Joos Vijd, de mecenas van Het Lam Gods, die ook op de Kalandeberg stond.' In het bewuste pand is nu de winkel van Max Mara gevestigd.

Na de dood van Goedertier werden in zijn huis twee sleutels gevonden. Een van die sleutels was van de Sint-Gertrudiskerk in Wetteren, waar hij koster was. Maar het slot waar de tweede sleutel in paste, is nooit gevonden. Volgens de auteurs is die sleutel 'misschien van het huis of een van de huizen waar vroeger het Steen van Vijd stond. Vandaar zou Goedertier toegang hebben gehad tot de onderaardse gang.'

'Ga niet met schop of spade naar de winkelstraat'

Toch is niet iedereen overtuigd van de theorie, blijkt uit enkele vragen tijdens de persconferentie. De afgelopen 84 jaar zijn al honderden theorieën ontwikkeld over de stoutmoedige diefte uit de Sint-Baafskathedraal. Steeds draaiden die op niets uit.

De aangebrachte elementen waren alleszins voldoende stof voor jeugdauteur De Bel, die aangeeft het verhaal op waarheidsgetrouwe manier geromantiseerd te hebben. ‘Als dit klopt, schrijven we hier geschiedenis’, vindt burgemeester Termont.

Een en ander betekent niet dat de Kalandeberg, vandaag een winkelstraat met dure boetieks, binnenkort wordt opengebroken. Termont geeft aan dat de gerechtelijke diensten het onderzoek nooit hebben afgesloten.

‘Het gerecht zal de nodige stappen doen, het is niet de bedoeling dat mensen zelf met schop en spade naar de Kalandeberg trekken.’ In welke mate de gerechtelijke diensten op de hoogte zijn van de theorie van Marchal is niet duidelijk, aangezien het onderzoek geheim is.

'Het zou mooi zijn'

Termont: 'Dit is van groot belang voor de stad en voor de Vlaamse kunstgeschiedenis. Het zou mooi zijn om het paneel nog deze generatie terug te vinden. Als deze nieuwe theorie niet meer dan een stunt was om een boek te promoten, had ik daaraan nooit meegewerkt, en hadden we als stad ook onze raadszaal niet ter beschikking gesteld voor een persconferentie.”

 De Rechtvaardige Rechters ligt onder de Kalandeberg
Foto: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in