Nieuw-Zeeland voert nieuwe heffing in voor internationale toeristen
Foto: Getty Images/iStockphoto

Wie Nieuw-Zeeland wil bezoeken, zal daar dieper voor in de buidel moeten tasten. Minister van Toerisme Kelvin Davis maakte vrijdag plannen bekend om volgend jaar een toeristentaks tot 35 Nieuw-Zeelandse dollar (21 euro) in te voeren.

‘Nieuw-Zeeland is een buitengewone bestemming voor toeristen en de stijgende aantallen toeristen bevestigen de populariteit van ons unieke land. Maar het succes brengt ook een last met zich mee’, zei Davis.

De toeristische industrie floreert: in 2017 bezochten 3,8 miljoen toeristen het land. En dat terwijl de bevolking amper 4,5 miljoen bedraagt. Ook de komende zeven jaar wordt een groei verwacht. Tegen 2024 zouden jaarlijks 5,1 miljoen bezoekers Nieuw-Zeeland aandoen, meer dan een derde meer dan in 2017.

De kosten voor openbare infrastructuur nemen daardoor toe. Veel regio’s hebben bovendien dringend nood aan betere faciliteiten, gaande van toiletten tot parkings, zei Davis. Australiërs en bewoners van de eilanden in de Stille Oceaan blijven wel vrijgesteld van de heffing.

Immigratie

Nu meer en meer personen Nieuw-Zeeland bezoeken en de risico’s die gepaard gaan met immigratie complexer worden, wil het land ook de prijs van visa verhogen. Werkvisa zullen 54 procent duurder worden, studentenvisa 6,5 procent en visa voor groepen 45 procent.

Immigratieheffingen voor wie naar Nieuw-Zeeland verhuist, zullen 43 procent hoger liggen. Tot slot zullen ook bedrijven die buitenlandse werknemers tewerkstellen 20 procent meer moeten betalen voor werkgeversaccreditaties.

Hikers

Eerder deze maand maakte de regering al bekend dat buitenlandse hikers vanaf oktober tot dubbel zoveel zullen moeten betalen voor hun verblijfplaats, als ze een van de negen zogenaamde great walks willen afleggen. Ook die maatregel is bedoeld om extra inkomsten te genereren, bedoeld om het netwerk van wandelingen te onderhouden.