'Franse grenspolitie mishandelt kinderen'
Foto: AFP

Kinderen van amper 12 jaar worden mishandeld, gevangen gehouden en illegaal teruggestuurd naar Italië door de Franse grenspolitie. Dat schrijft Oxfam in een rapport.

Het Oxfam-rapport ‘Nowhere but out’ meldt dat de Franse politie dagelijks niet-begeleide kinderen aanhoudt en hen op de trein naar Italië zet. De Franse politie zou informatie veranderen op de papieren van de kinderen, zodat het lijkt alsof ze ouder zijn of dat ze geheel uit eigen wil terugkeren naar Italië. Kinderen geven aan dat ze fysiek en verbaal mishandeld werden, en dat ze ‘s nachts vastgehouden werden in cellen zonder water, eten of deken en zonder toegang tot een voogd. Dat is in strijd met de huidige Franse en Europese wetgeving.

Minstens 16.500 migranten hebben tussen juli 2017 en april 2018 de grens overgestoken in de buurt van de stad Ventimiglia. Een op de vier daarvan is een kind. De meerderheid van deze migranten is op de vlucht voor de oorlog en vervolgingen die ze hebben moeten ondergaan in Soedan, Eritrea, Syrië of Afghanistan.

Oxfam roept de Europese staten op om te garanderen dat de verantwoordelijkheid voor vluchtelingen op een eerlijke manier verdeeld wordt, met respect voor de Dublin-conventie. De organisatie vraagt aan de Belgische regering om de Europese en internationale conventies te respecteren en om de bestaande wetgeving over migratie op een menselijke manier toe te passen.

Eerdere incidenten

Het is niet de eerste keer dat de Franse grenspolitie in opspraak komt omwille van hardhandig optreden. In april van dit jaar verscheen een video online waarin de Franse grenspolitie een Afrikaanse zwangere vrouw uit een trein sleurt. De gendarmes sleuren de zwangere vrouw uit de trein, terwijl haar man roept dat ze in verwachting is en kinderen beginnen te huilen.

Een maand eerder overleed een Nigeriaanse vrouw die ziek en zwanger was, en die vergeefs had geprobeerd om Frankrijk binnen te raken. De jonge vrouw van 31 had een lymfoom en wilde samen met haar man voor de verdere duur van haar zwangerschap naar haar zus in Frankrijk. Aan de grens werden de twee Nigerianen – beiden asielzoekers in Italië – door de Franse gendarmerie terug naar Italië gebracht. De vrouw overleed na de bevalling in het kraambed.