Schaakspeelster weigert hoofddoek te dragen
Themabeeld schaken Foto: AFP

De Indiase schaakspeelster, Soumya Swaminathan, neemt niet deel aan een internationale competitie in Iran, omdat ze geen hoofddoek wil dragen. Ze zegt dat de verplichting een schending van de mensenrechten is.

Swaminathan bereidde zich voor op een schaakkampioenschap in Bangladesh. Maar toen de wedstrijd in Iran zou plaatsvinden, wilde de 29-jarige speelster niet meer deelnemen. ‘Het verplicht dragen van een hoofddoek in Iran is in strijd met mijn mensenrechten’, schreef ze vorige week op Facebook. ‘Ik wil gerust compromissen maken voor mijn sport, maar op sommige dingen kan ik niet toegeven. Een religieus kledingvoorschrift verplichten heeft geen plaats in de sportwereld.’

De vrouw is niet de eerste Indiase sporter die zich terugtrekt uit een wedstrijd in Iran vanwege de verplichte hoofddoek. Heena Sidhu doet aan schietsport en gaf twee jaar geleden forfait voor de kampioenschappen in Teheran. Ook zij vond de kledingvoorschriften discriminerend.

De Oekraïense Anna Muzychuk, die in 2017 de wereldtitel schaken bij de vrouwen op haar naam had staan bij zowel blitz als rapid, nam ook niet deel aan een toernooi in Saudi-Arabië. Ze wou tijdens haar verblijf in Riyad geen abaja dragen, een lange, losse jurk (meestal zwart) die tot op de grond reikt en ook de haren bedekt, maar handen en voeten toont.

‘Er zijn grenzen en een hoofddoek dragen in Iran was zo ver als ik wilde gaan’, schreef de 27-jarige Muzychuk toen op Facebook. Dat de kledingvoorschriften niet gelden tijdens het toernooi zelf, verandert voor haar niets aan de zaak. ‘Ik hou vast aan mijn principes, ook al kon ik er in vijf dagen meer verdienen dan op twaalf andere toernooien samen.’