Ontslag minister van Cultuur toont hoe fragiel Spaanse regering is
Màxim Huerta legde vorige week vrijdag de eed af Foto: AFP

De Spaanse minister van Cultuur, Màxim Huerta, heeft zijn ontslag aangeboden. De linkse partij Podemos en de Partido Popular hadden geëist dat hij opstapte omdat hij de belastingen had opgelicht. Hij wordt opgevolgd door José Guirao.

Dat gaat snel. De Spaanse regering is nog geen week op post of ze verliest al haar eerste minister. Màxim Huerta, de minister van Cultuur en Sport heeft zijn ontslag aangeboden nadat de linkse partij Podemos en de conservatieve Partido Popular daarom hadden gevraagd. De linkse partij vond het ongepast dat de minister veroordeeld was voor belastingfraude.

Huerta had een bedrijfje opgericht waarmee hij, als televisiepresentator, minder belastingen moest betalen. Het is een systeem dat vele medewerkers van de televisie, ook hier in België, gebruiken. Huerta had tussen 2006 en 2008 218.332 euro te weinig belastingen betaald en hij was daarvoor veroordeeld was tot het betalen van een boete van 366.000 euro. Wat hij ook gedaan heeft.

Ook binnen de PSOE, de partij die de minderheidsregering vormt, was kritiek gekomen, nadat premier Pedro Sánchez had gezegd dat hij het vertrouwen in zijn minister behield en genoegen nam met zijn uitleg. Maar toen werd Sánchez gewezen op een uitspraak die hij in 2015 had gedaan. Hij zei toen dat ‘als een politieke verantwoordelijke een bedrijf heeft opgericht om minder belastingen te betalen, hij niet tot mijn regering zou kunnen behoren.’

Huerta bekende dat hij Sánchez niet had ingelicht van zijn veroordeling.

Wankel in het zadel

Huerta is nog geen zeven dagen minister geweest. Zijn snel ontslag toont aan hoe wankel de regering Sánchez in het zadel zit. Zij heeft maar 84 van de 350 zetels in het parlement en kan zich dus niet permitteren om een van de andere politieke partijen tegen zich in het harnas te jagen.

Bovendien ligt het thema ‘corruptie’ en ‘fraude’ zeer gevoelig. De vorige regering, onder leiding van premier Rajoy (Partido Popular) is na een motie van wantrouwen gevallen toen bleek dat de partij zwart geld in haar partijkas had. In deze omstandigheden kan de minderheidsregering van Sánchez alleen maar ‘witter dan wit’ zijn.