Kim Jong-un en Trump nodigen elkaar uit
Foto: EPA-EFE
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de uitnodiging van Amerikaans president Donald Trump aanvaard om op bezoek te komen in de VS. Trump zou ook hebben toegezegd om naar Pyongyang te reizen. De president beloofde naast veiligheidsgaranties ook het opheffen van sancties, meldt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA.

Meteen na de eerste, historische ontmoeting tussen de Amerikaanse president en Noord-Koreaanse leider maakte Donald Trump al bekend dat hij Kim Jong-un had uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis. Wanneer die ontmoeting op Amerikaanse bodem moet plaatsvinden, is onduidelijk.

Nu heeft Kim alvast laten weten op die uitnodiging te zullen ingaan. Dat zegt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA. Trump zou er ook akkoord mee zijn gegaan om af te zakken naar Pyongyang.

‘Kim Jong-un nodigde Trump uit om Pyongyang te bezoeken op een geschikt tijdstip en Trump nodigde Kim Jong-un uit om de VS te bezoeken. De twee topleiders aanvaardden met plezier elkaars uitnodigingen, ervan overtuigd dat het een nieuwe belangrijke gelegenheid zal zijn voor verbeterde betrekkingen tussen Noord-Korea en de VS’, luidt het.

‘Bladzijde van het verleden omgeslagen’

Kim Jong-un en Trump nodigen elkaar uit
Foto: EPA-EFE

Tijdens de ontmoeting in Singapore ondertekenden beide leiders een gemeenschappelijk document, waarin Kim Jong-un zich onder meer engageert voor de ‘volledige denuclearisatie’ van het Koreaanse schiereiland. De Verenigde Staten engageren zich op hun beurt dan weer voor veiligheidsgaranties. 

Volgens KCNA begreep Trump het standpunt van Kim en maakte hij zijn intentie bekend om de gezamenlijke Amerikaanse militaire oefeningen met Zuid-Korea stop te zetten 'tijdens een periode van welwillendheid voor een dialoog tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten'. Daarnaast beloofde Trump ook het opheffen van sancties, klinkt het. Het Witte Huis heeft voorlopig niets gezegd over een eventuele verlichting van sancties.

‘De Noord-Koreaanse denuclearisatie zal zeer, zeer snel beginnen’, zei Trump tijdens de ondertekening. ‘Ik denk dat onze relatie met Noord-Korea en het Koreaans schiereiland zeer verschillend zal zijn met hoe ze vroeger was.’ Kim verklaarde dan weer dat ‘de bladzijde van het verleden werd omgeslagen’. ‘De wereld zal er helemaal anders uitzien’, verklaarde hij na de ondertekening van het 'historisch document'.