Macedonië is niet meer, leve Noord-Macedonië
Foto: AFP

Griekenland is bereid om zijn noorderbuur te erkennen als ‘Republiek Noord-Macedonië.’

De naam van Macedonië is al sinds 1991 reden tot discussie tussen Griekenland en Macedonië. De regeringen in Athene stelden het niet op prijs dat het buurland zich na de afscheiding van Joegoslavië dezelfde naam als een Griekse provincie toe-eigende. Daarbij hielp het niet dat Skopje claims leek te willen leggen op de figuur van Alexander de Grote. Macedonië ging daardoor officieel door het leven als ‘de voormalige Joegoslavische republiek van Macedonië’ of FYROM.

Maandenlange onderhandelingen onder toezicht van de twee premiers, Alexis Tsipras en Zoran Zaev, hebben dinsdagavond tot een doorbraak geleid. ‘We hebben een deal’, liet Tsipras weten. Zaev bevestigde dat. Republiek Noord-Macedonië is volgens een Griekse regeringsbron het compromis.

Het akkoord is cruciaal omdat de naamkwestie de toenadering van Macedonië tot de Navo en de Europese Unie in de weg stond. De Europese Commissie stelde enkele weken geleden voor dat er toetredingsonderhandelingen zouden worden opgestart met kandidaat-lidstaat Macedonië als er een oplossing was voor de naamkwestie.

De coalitiepartner van Tsipras, de Onafhankelijke Grieken, steunt het compromis niet omdat er nog altijd Macedonië in voorkomt. Minister van Defensie Panos Kammenos voorspelt dat het compromis afgeschoten wordt in Macedonië, waar zowel het parlement als de bevolking hun zegen moeten geven. Pas als dat gebeurd is, wil Tsipras het akkoord voorleggen aan het Griekse parlement. )