Vergeet Stockholm en Kopenhagen: dit is Oslo
Het uitzicht op de Vettakollen. Foto: Outtt

Vergeet Stockholm en Kopenhagen. Laat u ook eens verleiden door Oslo.

De Noorse hoofdstad is zoals een date die aantrekkelijker wordt zodra je ze beter leert kennen. Ze mist op het eerste gezicht de uitstraling van Stockholm en Kopenhagen, maar geleidelijk aan wordt duidelijk waarom de Noren zo gelukkig zijn. Er zijn veel groene zones, open pleinen, voetgangerszones en hippe wijken die opleven wanneer de donkere winterdagen achter de rug zijn. Dit zijn enkele tips voor een trip naar de Noorse hoofdstad.

EERSTE KENNISMAKING

Het stadscentrum van Oslo is de ideale plek om te flaneren: weinig verkeer, veel promenades en mooie uitzichten over het fjord. Van de opera kan u langs het water naar het Astrup Fearnley Museet wandelen. Onderweg komt u onder meer het fort, het Radhuset (het stadhuis waar de Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt – ga zeker eens binnen) en de promenade langs de jachthaven (Aker Brygge) tegen. Iets dieper in de stad ligt het koninklijk paleis, het theatergebouw en het parlement (Stortinget). Allemaal op wandelafstand. In de buurt van het Radhuset varen de ferry’s uit naar de eilandjes voor de stad. Daar zijn verschillende strandjes.

Vergeet Stockholm en Kopenhagen: dit is Oslo
Het Astrup Fearnley Museet. Foto: Nic Lehoux

BEWEGEN

In Oslo kijkt niemand op van mensen die in activewear gaan winkelen, behalve de toeristen. Wie wil doen zoals de locals, neemt beter sportgerief mee. Langs de oevers van de snelstromende rivier Akerselva, die dwars door de stad loopt, ligt een wandelpad waar lopers de kilometers van zich af duwen. Er zijn ook sportpleintjes, groene zones en zwemplaatsen aangelegd.

De Noren zijn ook natuurmensen. De hoofdstad is omringd door groene heuvels en bergen die met het openbaar vervoer vlot bereikbaar zijn. Zo ook de Vettakollen. Dat is een berg aan de noordelijke rand van de stad waar opvallend veel Noren naar boven lopen in plaats van wandelen. De stevige klim wordt beloond met een geweldig uitzicht over de stad en het fjord. Wie meer tijd heeft, kan de top bereiken met een mooie hike via het Sognsvann-meer. In het begin is de route goed aangeduid, later komt Google Maps van pas.

Zo zijn er veel wandelpaden buiten de stad. Let wel: in mei ligt hier en daar nog sneeuw. Wie niet te laat in het voorjaar gaat, kan zelfs met het openbaar vervoer gaan skiën in Tryvann, mét zicht op het fjord. De Noren gebruiken de stadiontrappen aan de indrukwekkende skischans van Holmenkollen overigens als fitnesstoestel. Mensen die geen hoogtevrees hebben, kunnen met de lift naar de top van de schans.

ETEN EN DRINKEN

Op een hipheidsmeter zou de stad ongetwijfeld hoog scoren. Aan koffiebars, cafés en restaurants geen gebrek. Blå is zowat de hipste plek in de stad. Het ligt naast de rivier in de wijk Grünerlokka. U kan er iets drinken en een kleine hap eten. ‘s Avonds worden er concerten georganiseerd of feestjes gegeven. Op zondagmiddag vindt er een kleine vlooienmarkt plaats. Nedre Foss Bryggeri (een van de vele microbrouwerijen in de stad) biedt dan weer het betere bier aan, naar Noorse normen en met Noorse prijzen. Tim Wendelboe is een bekende koffiebar. Bij keuzestress geven ze spontaan zelf een suggestie. Voor hippe oversized donuts moet u bij Talor&Jørgen zijn. Operaliefhebbers kunnen naar de Underwater pub waar operazangers op dinsdagen en donderdagen hun stem oefenen.

Vergeet Stockholm en Kopenhagen: dit is Oslo
Blå.

Ook culinair laat de stad van zich spreken. The New York Times publiceerde onlangs een artikel met enkele interessante tips voor de nieuwe Noordse keuken. Voor sushi kan u terecht bij Kamai of Alex Sushi. Peruaans vindt u in Piscoteket. Misschien wat prijzig voor wat je krijgt, maar wel gemoedelijk en informeel. Als u geluk heeft, krijgt u een cocktail van het huis. Een snelle, goedkope en lekkere hap kan bij de Vietnamees Lille Saigon 1. In de overdekte foodmarket aan het water Vippa vindt u van alles wat.

KUNST EN CULTUUR

Oslo investeert sterk in kunst en cultuur. Het nieuwe operagebouw is de eyecatcher van de stad. Het gebouw stijgt als een ijsberg uit het water en is vrij toegankelijk. Wie wil, kan naar boven wandelen tot op het dak. Het hele jaar door organiseert de Opera ook openluchttheatervoorstellingen, concerten en andere evenementen.

Vergeet Stockholm en Kopenhagen: dit is Oslo
Het dak van de Opera. Foto: REUTERS

Niet ver van het operagebouw wordt het nieuwe Munchmuseum gebouwd, dat in 2020 de deuren zou openen. Naar verluidt wil het stadsbestuur de grote trekpleisters bij elkaar in de buurt krijgen voor de grote cruiseschepen die in de stad aanmeren. Het huidige Munchmuseum ligt verder van het centrum in Toyen, naast de botanische tuin. Het museum moet het vooral hebben van tijdelijke tentoonstellingen rond hun nationale trots Edvard Munch. Soms zijn ze erg indrukwekkend, maar ze kunnen ook tegenvallen. Wie een selfie wil met zijn beroemdste werk 'De Schreeuw' trekt beter naar het Nasjonalmuseet. Daar hangt de oorspronkelijke versie uit 1893, en ook nog andere topwerken waaronder 'Madonna' en 'Het zieke kind'.

Een andere nationale trots is de beeldhouwer Gustav Vigeland. De beeldhouwer, die met Auguste Rodin heeft gewerkt, heeft een eigen park gekregen. In het beeldenpark staan meer dan 200 beelden van zijn hand. De kunstenaar was ook betrokken bij de aanleg van het park zelf.

Het Ekebergparken is dan weer het Middelheimmuseum van Oslo. In het gratis openluchtmuseum staan werken van onder anderen Pierre-Auguste Renoir, Auguste Rodin, Gustav Vigeland, Richard Hudson, Damien Hirst en Sean Henry. De mooie uitzichten over de stad, zijn mooi meegenomen.

Vergeet Stockholm en Kopenhagen: dit is Oslo
Ekebergparken.

Wie van hedendaagse kunst houdt, kan terecht in het Astrup Fearnley Museet. Struin in het andere geval gewoon rond langs het indrukwekkende gebouw waarrond een nieuwe wijk is aangelegd. En neem uw zwembroek mee: aan het museum kun je een frisse duik in het fjord nemen.

Het vikingschipmuseum (Vikingskipshuset) is een must see. Klein van opzet, maar uniek in zijn soort. Drie vikingschepen gevonden in scheepsgraven worden tentoongesteld.

EN DAN NOG DIT

Ja, de stad is behoorlijk duur. Maar laat dat u niet afschrikken. U kunt trouwens gratis water vragen in horecazaken.