Louboutin haalt slag thuis voor EU-Hof
Foto: Photo News

De rode schoenzool van de Franse designer Christian Louboutin is eigen aan het merk. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald.

Het Europees Hof van Justitie volgt met zijn arrest het eerder advies van de procureur-generaal niet, in tegenstelling tot wat eerder is bericht.

De advocaat-generaal adviseerde eerder dat Louboutin geen merkbescherming kan krijgen alleen op basis van de kleur. Louboutin dreigde daarmee het alleenrecht op het gebruik van de rode zool te verliezen. Maar in zijn arrest oordeelt het Hof van Justitie nu precies het tegenovergestelde. Het Hof meent dat de rode kleur geen reden is om het merk te weigeren.

De designer is tevreden met de uitspraak. 

Louboutin was zelf naar de rechter gestapt. Hij pikte het niet dat de Nederlandse schoenwinkel Van Haren in 2012 een reeks betaalbare hakschoentjes op de markt bracht. Louboutin had in 2010 de typerende rode zool als merk ingeschreven in de Benelux.

Het laatste woord is aan de Nederlandse rechter. Eerdere ­geschillen in de VS, met Yves Saint Laurent, won Louboutin wél.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig