De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar vandaag voor het eerst ontmoet. Trump benadrukte op een persconferentie dat de sancties tegen Noord-Korea voorlopig blijven gelden. Toch zijn er een aantal belangrijke wijzigingen op komst.

De Amerikaanse president Donald Trump zet de gezamenlijke militaire oefeningen - de zogeheten 'war games' - met Zuid-Korea voorlopig stop. Dat zal de Verenigde Staten 'heel wat geld besparen', zei hij tijdens een persconferentie na de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Trump beklemtoonde dat de Verenigde Staten niets zullen afbouwen, maar zei tegelijk ook dat hij zijn soldaten uit Zuid-Korea wil halen.

'We kijken terug op een fantastische 24 uur, en eigenlijk een fantastische drie maanden', zo opende Donald Trump de persconferentie. 'We hebben samen intensieve uren doorgemaakt. Ik sta hier voor jullie met een boodschap van hoop en vrede', vervolgde Trump. Hij bedankte niet alleen Singapore, maar ook de staatshoofden van Zuid-Korea, Japan en China: president Moon, Abe en Xi Jinping. 

'En ik wil Kim bedanken om de stap te zetten. Dit bewijst dat verandering mogelijk is. Het zal bijna over zijn. Zoals de geschiedenis al meermaals heeft bewezen: tegenstanders kunnen vrienden worden. Dat is wat we doen en al gedaan hebben.' 

Grootste testbasis slopen

'Kim heeft een kans zoals hij er nooit een gehad heeft. Een kans op vrede voor z'n inwoners. Hij zal herinnerd worden als de leider die een schitterend nieuw tijdperk van welvaart voor zijn volk inluidde.' Iedereen kan oorlog maken, concludeerde Trump, enkel de dapperen kunnen ook vrede sluiten.

'Kim toont een niet-aflatende inzet voor de volledige denuclearisering van het Koreaans schiereiland.' Trump benadrukte ook dat Kim Jung-un onmiddellijk begint aan de afbouw van het nucleair programma. 'We hebben - nadat we het document hebben getekend - mondeling afgesproken dat Noord-Korea de grootste testlocatie voor het testen van raketten zal slopen.'

Op de vraag waarom er niet onmiddellijk een akkoord is gesloten om de nucleaire afbraak op een gecontroleerde en onomkeerbare manier te vervolledigen, antwoordde Trump dat er geen tijd was. 'Ik ben hier voor één dag. Het proces begint nu.'

Mensenrechten en sancties

Trump wil op lange termijn ook alle troepen in Zuid-Korea, meer dan 30.000 soldaten, terugtrekken. Hij benadrukt dat dit echter nog niet op tafel ligt. 'Maar dat zal ons gigantisch veel geld uitsparen.' Trump is wel bereid om de gezamenlijke militaire oefeningen tussen de VS en Zuid-Korea op te schorten. Die zijn 'provocatief', aldus Trump. De oefeningen worden niet meer uitgevoerd, tenzij de toekomstige onderhandelingen met Noord-Korea niet zoals gepland verlopen.

Volgens de president werd er ook 'heel kort' gesproken over mensenrechten. De sancties tegen Noord-Korea zullen volgens Trump pas opgeheven worden als de VS enerzijds geloven dat het nucleair programma afgebouwd is, maar anderzijds een 'significante verbetering' op het gebied van de mensenrechten opmerken. Trump verklaarde ook dat de tienduizenden gevangenen in de Noord-Koreaanse kampen 'een van de grote winnaars' zijn na de gesprekken met Kim.

Trump benadrukte tijdens de vragen dat de nucleaire afbraak 'wetenschappelijk gezien' een hele tijd zal duren. Volgens de president moeten verschillende fases doorlopen worden. Maar dat is volgens Trump het wetenschappelijke. 'De denuclearisatie zal snel gebeuren.'

Wat als? 

Trump heeft enorm veel vertrouwen in de intenties van Kim Jong-un. De president wenste tijdens de vragenronde niet in te gaan op de mogelijke militaire gevolgen als Noord-Korea de beloftes niet nakomt. 'Ik wil niet dreigen', aldus Trump. 

Het einde van de oorlog
Tijdens de conferentie werd de president ook even historisch terwijl hij verwees naar de Koreaanse oorlog. "Bijna 70 jaar geleden, stel je voor, 70 jaar geleden, verwoestte een extreem bloedig conflict het Koreaanse schiereiland. Ontelbaar veel mensen stierven in het conflict, onder wie ook tienduizenden moedige Amerikanen. Hoewel een staakt-het-vuren was afgesloten, eindigde de oorlog nooit tot op de dag van vandaag. Maar nu kunnen we allemaal hopen dat het snel zal eindigen. En dat zal het ook."
 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in