De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben niet alleen met een handdruk geschiedenis geschreven, ze hebben ook een 'heel belangrijk document' ondertekend. 'We gaan elkaar vaak ontmoeten.'

'Het was echt een geweldige ontmoeting die beter verlopen is dan iemand kon denken.' Donald Trump verklaarde dat er 'heel veel progressie' gemaakt is tijdens zijn ontmoeting met Kim.  'De absolute top, zeer goed.'

Trump en Kim hadden ook een verrassing. 'We gaan nu tekenen', zei Trump tijdens een wandeling na de lunch. Zonder te specifiëren over wat voor document het ging, hebben beide leiders hun handtekening geplaatst tijdens een ondertekeningsceremonie.

Trump had het over 'een heel belangrijk document' en herhaalde dat hij een 'uitstekende relatie' heeft met Kim. Hij verklaarde ook dat de nucleaire ontwapening van Noord-Korea 'heel, heel snel' zal starten. 'We zijn allebei vereerd om dit document te ondertekenen', aldus Trump. Ook Kim sprak over 'een historische ontmoeting, waarbij het verleden achter ons wordt gelaten'.

In het gezamenlijke document staat dat Kim Jong-un zich engageert voor de volledige nucleaire ontwapening van het Koreaans schiereiland en dat de VS Noord-Korea veiligheidsgaranties zullen bieden. 

Donald Trump gaf tijdens een persconferentie meer uitleg over wat er precies besproken en afgesproken is. Volgens hem is Kim heel erg bereid om het nucleaire programma te ontmantelen en is 'op deze historische dag' bewezen dat 'tegenstanders vrienden kunnen worden'. Trump benadrukte dat de sancties tegen Noord-Korea momenteel behouden blijven.

Trump en Kim verschenen vervolgens nog samen op de trappen van het hotel. 'We hebben een fantastische dag gehad. We zijn veel over elkaar en onze landen te weten gekomen', aldus Trump. 'We zullen elkaar veel ontmoeten.' De Amerikaanse president Donald Trump nodigde Kim Jong-un vervolgens uit op het Witte Huis.

De Amerikaanse president spreekt rond 10 uur Belgische tijd de pers toe, alvorens om 13 uur weer richting de VS te vliegen. Kim is rond 8 uur naar huis teruggekeerd.

Schouderklopje

Om 9.00 uur lokale tijd begroetten de twee leiders elkaar voor het eerst in Singapore. Ze wisselden enkele woorden uit en poseerden voor de camera’s bij Noord-Koreaanse en Amerikaanse vlaggen. Trump, ernstig kijkend, gaf de Noord-Koreaan ook een schouderklopje.

 

Trump zei toen al dat hij er vertrouwen in had dat de gesprekken een ‘ongelofelijk succes’ zouden worden en dat ‘we een fantastische relatie’ zullen hebben, ‘ik twijfel er niet aan’. Kim Jong-un verklaarde, met behulp van een tolk, dat het ‘niet gemakkelijk was om hier te geraken’ en dat ‘de oude vooroordelen en praktijken als obstakels werkten, maar we hebben ze overwonnen en zijn hier vandaag’.

'Kim Jong-un engageert zich voor volledige nucleaire ontwapening Noord-Korea'
Foto: REUTERS

Daarna trokken beide leiders zich terug voor een privégesprek, met alleen tolken aanwezig. Ongeveer 40 minuten later was het gesprek afgelopen. Kim verscheen met een glimlach op het gezicht en terwijl Trump tegen hem praatte, zwaaide hij naar de pers vanop een balkon van het Capella Hotel.

Sciencefictionfilm

'Een samenwerking, daar gaan we voor zorgen', zei Trump volgens CNN. Hij stelde dat hij 'een groot probleem, een groot dilemma' zal kunnen oplossen aan de zijde van zijn nieuwe partner.

Reporters vroegen aan Kim of hij over zal gaan tot een totale denuclearisatie, maar daar antwoordde de Noord-Koreaan niet op. Volgens Reuters zei Kim wel dat 'we veel soorten scepticisme en speculaties hebben overwonnen over de top, en ik geloof dat dat goed is voor de vrede'. 'Er liggen hindernissen op de weg in de toekomst, maar we zullen met Trump samenwerken'. Bij monde van zijn tolk zei Kim ook dat 'veel mensen overal ter wereld zullen denken dat dit niet echt is, dat het uit een sciencefictionfilm komt'.

Even later begon een uitgebreide bilaterale vergadering, waarbij ook de adviseurs van beide partijen aanwezig zijn. Onder anderen Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, stafchef John Kelly en nationaal veiligheidsadviseur John Bolton schoven mee aan tafel.

Het is de eerste keer dat een zittende Amerikaanse president een ontmoeting heeft met een Noord-Koreaanse leider.

 

 
'Kim Jong-un engageert zich voor volledige nucleaire ontwapening Noord-Korea'
Foto: REUTERS