Nieuw voorstel bij Brussels Airlines
Foto: REUTERS
Piloten van Brussels Airlines stemmen binnenkort over een voorstel dat hun sociaal conflict moet ontmijnen.

De vakbonden en de directie van Brussels Airlines zijn maandagavond na een marathonvergadering tot een voorstel gekomen. Dat zal snel aan de piloten ter stemming worden voorgelegd. De uitkomst daarvan zal bepalen of er nog nieuwe stakingsacties komen. Nieuwe acties werden maandag, bij het begin van de onderhandelingen, niet uitgesloten.

De bonden willen niet spreken over een ontwerpakkoord. 'Er is een voorstel, en we zullen dat zo neutraal mogelijk aan de piloten voorleggen', klonk het. 'We zullen zien hoe zij erover denken.'

Geen opslag

De piloten eisten onder meer een loonsverhoging en een betere work-life balance. Volgens het nieuwe voorstel zullen de piloten echter geen brutoloonsverhoging ontvangen, omdat de loonnorm die niet toelaat. Wel zullen ze kunnen rekenen op een resultaatgebonden bonus. De doelen die daarvoor behaald moeten worden, moeten nog worden vastgelegd.

Op het vlak van de work-life balance liggen er ‘verbeteringen voor Europese en langeafstandsvluchten’, in het verschiet, stelt een onderhandelaar. ‘Er is een evenwicht gevonden dat zowel voor middellange als lange afstand verbeteringen inhoudt.’

De onderhandelaar voegt eraan toe dat er ‘hard is gewerkt in moeilijke omstandigheden’. De partijen gingen ’s middag samenzitten voor een vergadering die vele uren zou duren.

'We hopen op basis van het ingediende voorstel tot een akkoord te komen', reageerde de directie. 'Het nieuwe voorstel betekent voor de maatschappij een belangrijke investering, zowel financieel als qua werkkracht, en beantwoordt aan de meerderheid van de bekommernissen van de cockpitgemeenschap van Brussels Airlines', voegt de directie nog toe.

Het resultaat van de stemming zou begin volgende week bekend moeten zijn.