‘Gezondheid en veiligheid moet eerst komen’
Foto: AP

Het schip Aquarius was niet welkom in Italië en Malta, maar Spanje wil de 629 vluchtelingen wel opvangen. Toch lijkt die oplossing niet zo evident. ‘De Spaanse haven is 1.300 km ver, en we zitten al over onze capaciteit’, laat Artsen Zonder Grenzen weten.

Vanop de boot werd eerst opgelucht gereageerd, maar Artsen Zonder Grenzen (AZG) vreest dat de reis naar Valencia nog drie dagen kan duren, en hun bevoorrading was niet voldoende. Ondertussen heeft Malta wel voedsel en water naar de Aquarius gebracht.

 

 

AZG geeft aan dat de gezondheid en veiligheid van de mensen op de eerste plaats moet komen, en zegt dat er zieken, zwangere vrouwen en kinderen aan boord zijn.

 

 

Er zijn ook twee journalisten aan boord, waaronder Anelise Borges voor EuroNews. Ze tweet dagelijks over de situatie aan boord van het schip, en zegt dat sommige vrouwen in ‘ondraaglijke warmte’ zitten aan boord van het schip.

 

 

Aquarius is het schip waarmee SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen afgelopen zaterdag 629 vluchtelingen uit dobberende bootjes hebben gered en van andere schepen, zoals de Italiaanse marine en kustwacht, hebben overgenomen. Italië wou dat Malta de havens openzette, maar daar waren de vluchtelingen niet welkom. Ook in Italië mag de boot niet aanmeren. Spanjewil het schip wel ontvangen.