Vliegvakantie kost gezin tot 160 euro extra
Foto: BELGA

Zowel TUI als Thomas Cook rekent voor vliegvakanties deze zomer een forse brandstoftoeslag aan wegens de hogere olieprijs. Hoe hoog die is, hangt af van uw bestemming.

Mensen die hun vliegvakantie voor deze zomer al hebben geboekt, staat een onaangename verrassing te wachten. Zij krijgen bij touroperators als Thomas Cook en TUI een extra brandstoftoeslag op hun eindafrekening omdat de fors gestegen olieprijs vliegen duurder maakt.

Voor vakantiegangers die in augustus met het vliegtuig vertrekken, rekent Thomas Cook-dochter Neckermann (heen en terug) 24, 32 of zelfs ruim 40 euro extra aan per persoon. Voor een gemiddeld gezin met twee kinderen dat bijvoorbeeld het vliegtuig neemt naar een vakantiebestemming in Egypte, Gran Canaria of Tenerife, betekent dat extra kosten van ruim 160 euro.

Grote verschillen

‘De prijzen van de vliegvakanties worden in het begin van het seizoen berekend, wanneer de catalogus verschijnt eind september of begin oktober. Daarna worden de prijzen constant gemonitord, en als de olieprijzen boven een bepaalde drempel stijgen, ook aangepast’, verduidelijkt Klaartje Devreese, woordvoerster Thomas Cook Belgium.

Thomas Cook is niet de enige maatschappij die een prijsherziening doorvoert. Ook rivaal TUI voert naar eigen zegen ‘voor het eerst sinds lang’ een brandstoftoeslag in. ‘In juli rekenen we een brandstoftoeslag aan van 3 tot 13 euro per persoon’, zegt woordvoerder Piet Demeyere. En voor de maand augustus kan dat bij TUI oplopen tot maximum 26,8 euro.

‘Een verklaring voor dat verschil? Wellicht heeft men bij TUI de transportprijzen in de vakantiepakketten eind september hoger ingeschat dan wij, waardoor ze nu minder extra moeten aanrekenen. Wij deden het net omgekeerd, onze oorspronkelijke prijsberekening was goedkoper’, reageert Thomas Cook daarop.

De brandstoftoeslag, die begin 2000 op grote schaal werd ingevoerd, is bij de meeste reisoperatoren en luchtvaartmaatschappijen contractueel vastgelegd. Bij de berekening van de toeslag wordt rekening gehouden met diverse factoren, zoals de afstand van een vlucht, eventuele overstappen en de verhouding tussen het aantal zetels en het gewicht van het vliegtuig. Maar de basisregel is: hoe verder u vliegt, hoe hoger de brandstoftoeslag.

Olieprijs piekt

Bij Neckermann, dat zijn klanten vorige week op de hoogte bracht van de brandstoftoeslag, wordt een prijsherziening pas toegepast ‘indien de kostprijs van de kerosine met meer dan 15 procent varieert én een bijkomende schijf van 20 euro wordt overschreden’. Die drempel is inmiddels ruim bereikt. De olieprijs is sinds vorige zomer met ruim 60 procent gestegen. De productiebeperking van de Opec en Rusland sinds begin 2017 en de extra sancties tegen Iran hebben de vrees voor een olietekort sterk doen toenemen. Daardoor steeg de olieprijs eind mei zelfs even boven de 80 dollar, de hoogste koers in drie jaar.

Piet Demeyere van TUI relativeert de extra kosten door te benadrukken dat de olieprijs soms ook in het voordeel van de consument speelt. ‘Het effect speelt in beide richtingen, bij een sterk dalende olieprijs krijgen de klanten een deel van hun geld teruggestort.’ Let wel, dat geldt alleen voor het transport. Niet voor het verblijf. Reizigers die bijvoorbeeld hopen te profiteren van de sterk gedaalde Turkse lira, mogen die hoop opbergen. Alle verblijfscontracten bij TUI en Thomas Cook worden afgesloten in euro. Net om wisselkoerseffecten te vermijden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig