Huishoudhulpen Partena staken vanaf donderdag
Themabeeld Foto: rr

Bij Partena gaan de huishoudhulpen vanaf donderdag staken, omdat de vakbonden en directie geen akkoord hebben bereikt tijdens een verzoeningsvergadering. Dat meldt Patrick Serlet van ABVV Algemene Centrale.

De directie zegt dat ze niet kan ingaan op de vraag van de bonden naar meer koopkracht. De staking gaat donderdag van start en is volgens Serlet en Wendy Buedts van ACV Voeding en Diensten voor onbepaalde duur. Partena telt meer dan 2.000 huishoudhulpen.

De vakbonden bij Partena dienden vorige week een stakingsaanzegging in na een aanslepend sociaal conflict. De druppel die de emmer nu deed overlopen, is de ongelijke behandeling van de huishoudhulpen van Partena en die van het overgenomen dienstenchequebedrijf Solide Forta.

Maandag vond een verzoeningsvergadering plaats, maar die leverde volgens Serlet niets op. ‘De arrogantie bij de directie van Partena blijft dezelfde. Er is zelfs geen begin van een voorstel op tafel gelegd. Daarom rest ons niets anders dan vanaf donderdag te staken’, aldus Serlet.

Volgens Buedts hebben de vakbonden de verzoening alle kansen gegeven. ‘We waren hoopvol en wilden een signaal geven aan de directie dat we bereid waren tot een verzoening. Maar de directie kwam naar de verzoeningsvergadering zonder mandaat en gaf dus geen enkele opening. Bemiddelen was onmogelijk.’

‘Wettelijk kader respecteren’

De directie van Partena bevestigt maandagavond dat beide partijen uit elkaar zijn gegaan zonder resultaat. ‘Wij kunnen niet ingaan op hun nieuwe vraag naar meer koopkracht. Wij moeten het wettelijk kader van het sectorakkoord respecteren. Dat werd in juni 2017 met de vakbonden overeengekomen voor het jaar 2017 en 2018 voor de hele dienstenchequessector. Een mogelijke lokale staking zet dit akkoord en toekomstige sectoronderhandelingen op de helling’, meldt de directie maandagavond in een persbericht.

Volgens de directie staan de marges in de sector zwaar onder druk. ‘Er is geen bijkomende ruimte na de toepassing van het sectorakkoord en een verhoging van de maaltijdcheques die Partena gegeven heeft bovenop dit akkoord. We willen wel benadrukken dat sociaal overleg bij Partena prioritair is en blijft.’

De directie benadrukt dat Partena een vzw is. ‘Wij keren dus geen winst uit aan aandeelhouders, maar investeren elke euro terug in het bedrijf om de continuïteit en de werkzekerheid op korte én lange termijn te garanderen.’