Mercedes-moeder moet 774.000 diesels terugroepen
Foto: REUTERS

Dieselgate lijkt nog lang niet ten einde. Vanwege verdachte testresultaten moet nu ook Mercedes-moeder Daimler driekwart miljoen dieselauto’s terugroepen.

Mercedes-moederbedrijf Daimler roept in Europa 774.000 dieselauto’s terug wegens verdenkingen van gesjoemel met uitstootgegevens. Het Duitse ministerie van Transport heeft opdracht gegeven voor de terugroepactie.

Verdachte testgegevens

Het gaat om onder meer de Mercedes Vito en de Mercedes C-klasse. Ongeveer een derde (238.000, red) van de betreffende dieselauto’s rijdt rond in Duitsland, verder zijn nog geen gegevens over de verdeling per land gegeven. Mercedes laat weten ‘in het hoogste tempo’ aan de slag te gaan om de voertuigen te repareren.

De terugroepactie heeft te maken met verdachte testgegevens van de auto’s. Net als bijna drie jaar geleden bij branchegenoot Volkswagen, zijn de wagens mogelijk gemanipuleerd om schoner te lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Software herkent wanneer de auto wordt getest, waarna bepaalde systemen in werking treden of juist worden uitgeschakeld

Minder adblue?

Volgens Bild am Sontag verdenkt de Duitse rijksdienst voor wegverkeer KBA Daimler er al langer van vijf verschillende ‘cheating devices’ te gebruiken bij zijn Euro6-diesels. Zo zou onder meer illegale software gebruikt zijn om onder sommige omstandigheden het gebruik van adblue te matigen dan wel te vergroten.

In afwachting van een eindoordeel, werd dit weekend druk overlegd met onder meer het Duitse Ministerie van Transport. Dat heeft nu beslist Daimler te verplichten om driekwart miljoen dieselauto's terug te roepen.