Koning Albert moet voorlopig geen DNA afstaan
Koning Albert en koningin Paola. Foto: Photo News

Het hof van beroep dwingt koning Albert niet om een DNA-staal af te staan. Dat zou moeten uitmaken of hij de biologische vader van Delphine Boël is. ‘Maar,’ zegt Boëls advocaat, Alain De Jonge: ‘het hof van beroep kan dat na 20 september wel opdragen.’

Delphine Boël wil door een rechtbank bevestigd krijgen dat ze een dochter is van koning Albert II.  Om te bewijzen dat niet Jacques Boël haar echte vader is maar wel koning Albert, had haar advocaat het hof van beroep gevraagd om beide heren een DNA-staal te laten afleveren.

‘Het hof heeft onze vraag zopas beantwoord’, zegt advocaat Alain De Jonge. 'Het gaat om een tussentijds vonnis. ‘Jacques Boël moet geen staal geven omdat hij dat in 2013 al deed. Het hof aanvaardt dat staal, dat ons geleerd heeft dat Jacques Boël niet de biologische vader van Delphine kan zijn.’

Ten gronde pleiten

Op de vraag om een DNA-staal van koning Albert heeft het hof negatief geantwoord. ‘Voor het hof is Jacques Boël nog steeds de wettelijke vader van Delphine. Als er een wettelijke vader is, kun je niet aan een andere man vragen een DNA-staal te geven om het vaderschap te bewijzen. Eerst moet die wettelijkheid opgeheven worden’, zegt de advocaat.

Dat kan pas gebeuren op 20 september, wanneer de grond van de zaak gepleit wordt: namelijk dat Jacques Boël niet de wettelijk vader van Delphine is. ‘Pas wanneer die wettelijkheid wordt opgeheven, kunnen wij opnieuw een aanvraag indienen naar een DNA-staal van koning Albert’, zegt advocaat Alain De Jonge.