Parket spoort georganiseerde sociale dumping op in West-Vlaamse bouwsector
Themabeeld, deze foto illustreert het artikel en heeft inhoudelijk geen verband met de feiten Foto: fvv

Het federaal parket heeft vandaag 17 huiszoekingen gedaan in een onderzoek naar een criminele organisatie. De bende zou zich schuldig gemaakt hebben aan ernstige vormen van sociale dumping in de bouwsector. Dat meldt het federaal parket.

De organisatie werkte via Roemeense postbusvennootschappen. Tientallen werknemers zouden ten onrechte gedetacheerd zijn naar België. Ze werkten in de West-Vlaamse bouwsector. Zo werden bijdragen voor de Belgische sociale zekerheid ontweken. De detachering gebeurde via een ingewikkelde constructie met betrokkenen in zowel Roemenië als België. De ontdoken RSZ-bijdragen bedragen voorlopig 2.800.000 euro, maar het parket verwacht dat dat cijfer nog zal oplopen. In Roemenië staat een schuld van 900.000 euro open voor onbetaalde RSZ-bijdragen.

Omdat verschillende werknemers verklaren dat ze onmiddellijk in België tewerkgesteld werden en geen activiteit verrichtten in Roemenië, lijkt de detachering volledig onterecht. Daarnaast worden de ‘Roemeense bedrijven’ eigenlijk volledig vanuit België gerund. De Roemeense bedrijven volgden elkaar ook op, maar het ging wel om dezelfde werknemers. 

Er zijn aanwijzingen dat de werknemers niet het volledige loon kregen waar ze recht op hadden volgens de Belgische wetgeving, en ze werden gehuisvest in panden met verschillende woonkwaliteit.

Onderzoek

Het onderzoek naar deze activiteiten begon in 2016. Er werd intens samengewerkt met het Roemeenss nationle parket. Al twee mensen werden van hun vrijheid beroofd voor grondig verhoor. Morgen wordt beslist over hun verdere aanhouding. De huiszoekingen gingen door in Wortegem-Petegem, Staden, Kortrijk, Zwevegem, Wevelgem, Roeselare, Aalst, Kortemark, Moorslede, en Zulte.