Buitenland bracht duizenden jobs naar België
Onder meer Barry Callebaut investeerde vorig jaar in België. Foto: BELGA

Nog nooit investeerden buitenlandse bedrijven zo veel in ons land als vorig jaar.

Met 215 buitenlandse investeringsprojecten, goed voor 5.838 jobs, blijft België een aantrekkelijk land voor buitenlandse investeerders. Dat is de boodschap van de jaarlijkse barometer van de Belgische Attractiviteit van consultancybedrijf EY. Het aantal was nooit hoger en lag 7,5 procent boven dat van het jaar voordien. België handhaaft zich op de achtste plaats van de lijst van meest aantrekkelijke investeringslanden in Europa. Buitenlandse bedrijfsleiders zijn iets positiever geworden over hoe aantrekkelijk België is als investeringsland.

Meer dan de helft van de buitenlandse investeringen is afkomstig uit vijf sectoren: transport en logistiek, chemie, farma, diensten, en de digitale sector. In de eerste drie sectoren profileert België zich expliciet als aantrekkelijke investeringsbestemming.

Meer dan de helft van de buitenlandse bedrijfsleiders vindt Vlaanderen de aantrekkelijkste regio. Vlaanderen trok vorig jaar 62 procent van de investeringen aan. Brussel boet aan populariteit in. Van de Europese hoofdsteden staat Brussel op de voorlaatste plaats. Tot de sterktes van Vlaanderen behoren het stabiele sociale klimaat en de beschikbare overheidssteun. Wallonië is aantrekkelijk omdat er nog veel ruimte is, maar de gebrekkige talenkennis is een minpunt.

Minder aantrekkelijke punten van België zijn de hoge belastingen en arbeidskosten, en de problemen met de mobiliteit. Van de ondervraagde bedrijfsleiders zegt 43 procent dat de files een negatieve impact hebben op hun investeringsbeslissingen.

Volgens professor Leo Sleuwaegen van de KU Leuven werpt het regeringsbeleid vruchten af. ‘Het zeer licht gestegen optimisme van bedrijfsleiders suggereert dat de hervormingen van de regering gewaardeerd worden, maar dat er nog heel wat inspanningen nodig zijn’.

Onlangs ontstond nog onrust over het Belgische investeringsklimaat, omdat materialenspecialist Umicore Polen had uitgekozen voor de vestiging van een nieuwe fabriek voor batterijmaterialen.