Achttienjarigen kunnen gratis treinticket aanvragen voor Europese rondreis
(genrebeeld) Foto: BELGA

Achttienjarigen kunnen vanaf morgen tot 26 juni een aanvraag indienen voor een gratis treinticket om Europa te verkennen. Dat kondigt de Europese Commissie aan.

In eerste instantie worden 15.000 tickets uitgedeeld voor een rondreis, 333 daarvan zijn gereserveerd voor Belgen. Een jury zal de gelukkigen selecteren. Zij moeten dan tussen 9 juli en 30 september vertrekken. Het ticket geeft recht op een rondreis tot 30 dagen naar vier bestemmingen.

Een aanvraag indienen kan via www.europa.eu/youth/discovereu. Deelnemers moeten hun gegevens ingeven, de reis die ze willen maken beschrijven en een quiz van vijf vragen oplossen over het Europees Jaar van het cultureel erfgoed 2018.

Tijdens een tweede ronde dit najaar deelt de Commissie nog eens 5.000 treintickets uit. Wanneer de cijfers voor een bepaalde lidstaat niet ingevuld geraken, dan gaan de overige tickets naar landen waar er een overschot aan aanvragen is.

Het initiatief kost dit jaar 12 miljoen euro. In het voorstel van de Commissie over de volgende meerjarenbegroting vanaf 2021 is ook geld voorzien voor de verdere financiering van het initiatief.

Vanaf 2021 tot 2027 zou het project volledig uitgerold moeten worden, waardoor ongeveer 1,5 miljoen achttienjarigen gratis op treinreis kunnen. Dat voorstel moeten de Europese Raad en het Europees Parlement wel nog goedkeuren.