Piloten Brussels Airlines beslissen mogelijk over nieuwe acties
Foto: BELGA

Bij Brussels Airlines zitten directie en vakbonden opnieuw rond de tafel om over het loon en de arbeidsomstandigheden van de piloten te onderhandelen.

Het is een belangrijke vergadering. De bonden hebben beloofd om de piloten nadien een stand van zaken te geven. Er loopt nog altijd een stakingsaanzegging, dus zijn nieuwe acties niet uitgesloten als de piloten de vooruitgang onvoldoende zouden vinden.

De gesprekken tussen directie en bonden zaten midden mei muurvast, na twee dagen staking en twee vruchteloze verzoeningspogingen. Na een afkoelingsperiode werden de gesprekken hervat. Maar de bonden zijn nog niet tevreden met wat nu op tafel ligt. 'We zijn zeer sceptisch', zegt Anita Van Hoof (BBTK). 'Er moet nog grote vooruitgang worden geboekt.'

Filip Lemberechts (ACLVB) zat op dezelfde lijn. 'Ik denk dat er zowel rond werk-privébalans als rond verloning nog een aantal zaken moeten bewegen. Hopelijk kunnen we de piloten vanavond iets voorleggen waar zij hun zegen over kunnen geven.'

Veel marge heeft de directie van Brussels Airlines niet. Niet alleen heeft elke toegeving op de looneisen van de piloten een budgettaire prijs, het zet bovendien de poort open voor gelijkaardige conflicten met piloten van de andere Lufthansa-maatschappijen.

De schade van de twee actiedagen was voor de Duits-Belgische luchtvaartmaatschappij al snel tot 10 miljoen euro opgelopen.