Het schip Aquarius, dat afgelopen weekeinde uit verschillende rubberboten 629 vluchtelingen heeft opgepikt, heeft toestemming gekregen om aan te meren in de haven van het Spaanse Valencia. De boot was door de Italiaanse overheid de toegang tot Italië geweigerd.

Aquarius, die 629 vluchtelingen aan boord heeft, dobberde sinds vannacht op 35 zeemijlen van Italië en 27 zeemijlen van Malta. Spanje heeft nu laten weten dat het de boot wil laten aanmeren. Malta zal de boot van voldoende proviand voorzien om de opvarenden de dagenlange tocht naar Spanje te laten afleggen. 

De boot moet wel nog 700 zeemijl afleggen. Volgens een journaliste die aan boord zijn de opvarenden nog niet officieel op de hoogte gebracht van een koerswijziging, en blijft de boot ronddobberen. 

De opvarenden van de Aquarius werden dit weekend opgepikt bij zes verschillende reddingsacties. Slechts 229 van hen werden gered door de bemanning van de Aquarius zelf. De overige 400 werden door de Italiaanse marine, kustwacht en vrachtschepen opgepikt en overgedragen aan de Aquarius. Sommige opvarende werden dus in feite door de Italiaanse overheid zelf gered.

Gisteren liet de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, weten dat boten met vluchtelingen niet meer welkom zijn in zijn land. Hij tweette daarover onder de hashtag #chiudiamoiporti, wij sluiten onze havens. Hij wil dat het schip naar Malta vaart, maar ook daar hebben de autoriteiten gemeld dat ze de vluchtelingen niet willen opnemen.

Sindsdien dobbert de boot rond. Onder de 629 vluchtelingen zitten, volgens enkele journalisten die mee aan boord zijn, 123 minderjarigen, elf baby’s en vier zwangere vrouwen. Een van de journalisten tweet dat de boot bijna door zijn voedselvoorraad zit. ‘Er is weinig plaats op de boot omdat er zoveel volk op zit, we kunnen ons amper bewegen’, tweet Sara Alonso Esparza, die daar voor de Spaanse radiozender RNE verslag doet van de feiten.

De burgemeesters van Palermo en Napels hebben vanochtend gezegd dat zij wel bereid zijn om de bootvluchtelingen op te nemen, maar tot nu toe blijft de boot in zee dobberen. Mogelijk zijn de hulpverleners bang dat de boot in beslag zal worden genomen zodra hij aanmeert in een Italiaanse haven.


Op een kaart met de afgelegde route is duidelijk te zien hoe de boot al urenlang in dezelfde omgeving ronddobbert.(bron: marinetraffic.com